Vervalste geneesmiddelen bevatten vaak een afwijkende hoeveelheid werkzame stof of zelfs een ander werkzaam bestanddeel. Sommige vervalsingen bevatten geen actief bestanddeel. Vervalste geneesmiddelen zijn vaak nauwelijks van het origineel te onderscheiden. Twijfelt u over de echtheid van een bepaald geneesmiddel? Hieronder leest u wat u kunt doen.
Rol apotheker bij vervalsing
Herken vervalste medicijnen. Let op:
- de verzegeling;
- de aanwezigheid van een uniek serienummer via een 2D-barcode, en zo ja, of de verpakking kan worden afgemeld in de centrale database;
- de verpakking: de bedrukking kan fletser van kleur zijn, en eventuele hologrammen zijn soms vager dan bij het origineel;
- de tekst: er kunnen spelfouten voorkomen in de opdruk van de verpakking of in de tekst van de bijsluiter, of er is een afwijkend lettertype gebruikt;
- het chargenummer: batchnummers kunnen anders zijn dan bij het origineel.
Ook is het verdacht als geblisterde tabletten ineens los in de verpakking zitten.
Advies aan patiënt
Twijfelt uw patiënt over de echtheid van zijn medicatie, bijvoorbeeld omdat deze niet werkt of er anders uitziet? Neem klachten altijd serieus en informeer naar de herkomst van het geneesmiddel. Meer dan de helft van de medicijnen die gekocht zijn via internet zijn vervalst.
Koop in via betrouwbare kanalen
Voorkom dat vervalste medicatie via uw apotheek bij de patiënt terechtkomt. Koop daarom in via betrouwbare distributiekanalen en vermijd riskant inkoopgedrag. Onverwachte aanbiedingen via de telefoon of via onbekende tussenpersonen kunnen financieel aantrekkelijk lijken, maar treed ze met groot wantrouwen tegemoet.
Vervalsing melden
Sluit een verdenking van vervalste geneesmiddelen altijd kort met de leverancier. De fabrikant zelf is de enige die kan bewijzen of het al dan niet om vervalste geneesmiddelen gaat. Bekende vervalsingen meldt de fabrikant bovendien vaak op zijn website. Meld verdachte gevallen ook per e-mail aan het meldpunt van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) via meldpunt@igj.nl.
Vervalste recepten
Zolang nog niet alle recepten elektronisch worden verstuurd, is het zaak in de apotheek alert te blijven op vervalste papieren recepten. Vaak zijn het opioïdrecepten die worden vervalst, maar het komt ook voor bij slaapmiddelen en andere medicijnen.
LNA-mededeling 'Vervalste medische producten'
De LNA-mededeling 'Vervalste medische producten' op de KNMP Kennisbank geeft u meer informatie over vervalste geneesmiddelen. In deze LNA-mededelingen treft u ook een beslisschema hoe te handelen.