De Opiumwet verbiedt het bezit van bepaalde middelen die staan vermeld op lijst l en ll van de Opiumwet. Het vervaardigen, bereiden, bewerken, verwerken, verkopen, afleveren, verstrekken en vervoeren ervan is ook verboden.
Het gebruik van Opiumwet-middelen voor medische en wetenschappelijke doeleinden mag wel. Wel moet een arts of apotheker allerlei administratieve handelingen verrichten om het gebruik te verantwoorden. Hierop bestaat strenge controle.
Opiumwetmiddelen en verplichtingen
Op lijst I van de Opiumwet staan de harddrugs; middelen die volgens de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen. Bijvoorbeeld heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC, zware pijnstillers en Ritalin. Op lijst II staan softdrugs zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen. Afhankelijk van of het geneesmiddel op lijst I of II staat, zal wel of niet aan eisen, zoals beschreven in de Opiumwet moeten worden voldaan.
Schengenverklaring
Patiënten met geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen en naar een Europees land willen reizen dat onder de Schengenlanden valt, moeten een Schengenverklaring meenemen. Hierin staat dat de patiënt deze medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. De voorschrijvende arts moet die verklaring ondertekenen.
Niet-Schengenlanden
Reizigers naar een land buiten het Schengengebied hebben toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland. Om die toestemming te krijgen, hebben zij een verklaring nodig van de voorschrijvende arts.
Handreiking opiumwetadministratie
Correcte administratie van opiumwetmiddelen bij apotheekhoudenden is noodzakelijk voor de veiligheid van de patiënt en beperking van risico’s voor de volksgezondheid. De Handreiking Administratie Opiumwetmiddelen bevat een nadere uitleg van de eisen voor correcte administratie. De handreiking moet bij apothekers eventuele onduidelijkheid over de uitvoer van en het toezicht op de Opiumwet wegnemen en de mogelijkheid tot digitale administratie onder de aandacht brengen.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil misbruik door niet kloppende opiumwetadministratie en verslaving onder zorgverleners een halt toeroepen en beboet sinds 2019 apothekers voor het niet goed registreren van opioïden.
De KNMP heeft begin 2020 met 13 andere zorgorganisaties een intentieverklaring ondertekend om problematisch middelengebruik en verslaving op de agenda te zetten en om verslaving bij zorgprofessionals als een ziekte te behandelen.
- Handreiking Administratie opiumwetmiddelen Downloaden