Tijdens de Gezondheidscheck kijkt de cliënt samen met zijn apotheker naar de eigen gezondheid. De apotheker voert verschillende metingen en onderzoeken uit en krijgt daarnaast, door middel van vragen, inzicht in hoe gezond de cliënt is.
De vragen kunnen gaan over voeding, beweging, slapen, stress, roken en het gebruik van alcohol. Bij metingen moet er gedacht worden aan bloeddrukmetingen, het meten van de buikomvang en het meten van cholesterol en de suikerwaarde. Op basis van de resultaten krijgt de cliënt persoonlijk advies over hoe de gezondheid verbeterd zou kunnen worden.
Veelgestelde vragen
Met de gezondheidscheck profileert de apotheker zich als zorgverlener, naast de bekendheid die de apotheker heeft als geneesmiddelexpert. De apotheek bevindt zich daarnaast midden in een wijk. Met het doen van de gezondheidscheck versterkt de apotheker zijn laagdrempelige toegankelijkheid en positie in de wijk.
Met de uitkomsten van de gezondheidscheck krijgt de cliënt meer inzicht in zijn gezondheid en het risico op bepaalde leefstijlgerelateerde aandoeningen, zoals verhoogde bloeddruk of diabetes type 2.
Op dit moment komen voornamelijk mensen die een vergoeding via de zorgverzekering krijgen voor de gezondheidscheck naar de apotheek. In het geval van de BENU Gezondheidscheck zijn de mensen met een verzekering bij ASR veelal een vrij gezonde en gemotiveerde populatie. Ook mensen met een verzekering bij VGZ, met de Rotterdampolis, kunnen de gezondheidscheck vergoed krijgen. Deze cliënten behoren tot de groep minima en hebben veelal een ongezonde(re) leefstijl.
Een gezondheidscheck kost gemiddeld 30 minuten per cliënt.
Het is van belang de huisartsen te betrekken bij de opzet van de gezondheidscheck in de apotheek. Bij de BENU Gezondheidscheck is er met de huisartsen een FTO gehouden met als onderwerp gezonde leefstijl. In dit FTO kwam ook de gezondheidscheck aan bod. In eerste instantie waren de huisartsen huiverig voor de check, omdat zij verwachtten dat de check een groot aantal verwijzingen vanuit de apotheek richting de huisarts zou opleveren. In de praktijk blijkt het aantal doorverwijzingen gering. Het aantal doorverwijzingen zou kunnen stijgen op het moment dat meer mensen met een relatief ongezonde leefstijl zich aanmelden voor de gezondheidscheck.
Ja de apothekersassistenten kunnen de check na opleiding en coaching ook uitvoeren. Deze opleiding en coaching kan door de apotheker verzorgd worden. Het is wel van belang dat de apotheker zelf eerst voldoende ervaring opdoet met het uitvoeren van de gezondheidscheck.
In de praktijk blijkt het vaak nog lastig de doelgroep van cliënten met een ongezonde leefstijl of risico op leefstijlgerelateerde aandoeningen, te motiveren de gezondheidscheck te laten uitvoeren. In de apotheek worden banners en andere informatiematerialen ingezet. Ook nemen apothekers deel aan leefstijlgerichte wijkinitiatieven. VGZ en de gemeente Rotterdam hebben verschillende mailingen uitgestuurd naar de verzekerden met de Rotterdam minimapolis, waarmee zij een vergoeding voor de check krijgen.