Het GLIM protocol is een screeningsdocument waarmee u op zoek gaat naar bewegingsbelemmerende factoren (denk aan aandoeningen zoals reuma of artrose, of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen) en geneesmiddelen die gewichtstoename kunnen geven. Een tabel is opgesteld met een overzicht van deze geneesmiddelen en om hoeveel gewichtstoename het gaat.
Het protocol kan tevens als meetinstrument worden ingezet, bijvoorbeeld om te meten wat het effect is van deelname aan een beweegprogramma.
De definitieve versies van onderstaande documenten komen binnenkort beschikbaar op de website van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON).
Documenten
- GLIM-intakeformulier.docx Downloaden
- GLIM protocol - Tabel geneesmiddelen met gewichtstoename.docx Downloaden
Veelgestelde vragen GLIM protocol
Bij het doen van een leefstijlinterventie kan er niet om geneesmiddelen heen gewerkt worden. Aandacht voor geneesmiddelen is een essentieel onderdeel van een succesvolle leefstijlinterventie. De apotheker kan met de deelnemer alle zaken rondom geneesmiddelen bespreken. Zo wordt er gekeken welke geneesmiddelen de deelnemer gebruikt, wat de (mogelijke) invloed van deze middelen is op gewichtstoename of -verlies. Daarnaast kan de apotheker beoordelen of er geneesmiddelen zijn die kunnen worden afgebouwd. Tevens kan de apotheker het bewustzijn van de deelnemer ten aanzien van zijn geneesmiddelgebruik vergroten.
Het animo voor de GLIM is aanzienlijk. Sinds de start van de GLIM zijn er vier groepen afgerond. Aan het einde van afgelopen jaar zijn er ook nieuwe groepen gestart. Op dat moment stonden er ook ongeveer veertig mensen op de wachtlijst.
Leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist worden op dit moment onder andere vanuit het Slimmer programma gefinancierd. De apotheker komt hier nu nog niet voor in aanmerking. Wat wel mogelijkheden biedt, is om in samenwerking met de huisarts aanspraak te maken op S3-gelden.
Om voor een duurzame financiering te zorgen is het van belang in gesprek te gaan met onder andere de gemeente om financiering voor dergelijke programma’s beschikbaar te stellen.
In de praktijk blijkt dat zowel huisartsen als apothekers nog zoekende zijn naar de eigen rol binnen de samenwerking op preventieve zorg. Vooral de verdeling van taken en verantwoordelijkheden tussen de betrokken zorgprofessionals speelt hierin een rol. Het is daarbij ook van belang om gedurende de samenwerking de communicatie goed op orde te hebben. Dit kan bijvoorbeeld door gezamenlijke overleggen, of het organiseren van een FTO over preventie. Apothekers kunnen hierin de leiding nemen, in plaats van afwachten.
Een GLI-programma duurt 2 jaar, waarbij er in het eerste half jaar wekelijkse groepsbijeenkomsten plaatsvinden. De individuele begeleiding van de leefstijlcoach loopt daarna nog door. Voor de apotheker zijn deelnemers die medicatie gebruiken de doelgroep. In de prakrijk blijkt dat inplannen en uitvoeren van een intake vrij gemakkelijk gaat. Het actief volgen van deze deelnemers gedurende hum deelname aan de GLI (en daarna) blijkt een uitdaging.