Tweede Kamer

Opties

Richting de Tweede Kamer trok de KNMP samen op met KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland, Osteoporose Vereniging, ReumaNederland en de landelijke ouderenbonden, verenigd in de Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM). Ook de grote, regionale ouderenbond KBO-Brabant deed mee in deze vitamine D-coalitie. 

Al deze partijen uitten hun grote zorgen over de medische, maatschappelijke en financiële gevolgen van de uitstroom van vitamine D uit het verzekerde pakket. Zij riepen de Tweede Kamer op om vitamine D voor patiënten te blijven vergoeden. 

Deze oproep leverde veel media-aandacht op. Zo onderstreepte de KNMP het belang van vitamine D in het basispakket bijvoorbeeld bij het televisieprogramma Kassa, en in landelijke dagbladen, waaronder De Telegraaf en het Algemeen Dagblad. Op het sociaal medium Twitter was vitamine D in mei 2022 trending topic. Deze media-aandacht leidde onder meer tot Kamervragen vanuit de partij DENK. 

Geneesmiddelendebat

In aanloop naar het geneesmiddelendebat in de Tweede Kamer op 9 juni 2022 heeft de KNMP de brief van deze coalitie gedeeld met Tweede Kamerleden. Ook in persoonlijke, één-op-één-afspraken met parlementariërs is deze gezamenlijke brief overhandigd, en is die nader toegelicht door KNMP-voorzitter Aris Prins. Bij politiek Den Haag werd benadrukt om vitamine D voor kwetsbaren te blijven vergoeden. 

Lees de brief aan de Tweede Kamer

Tijdens het geneesmiddelendebat kwam vitamine D veelvuldig ter sprake. Onder meer de partijen GroenLinks, SP, PvdA en de PVV plaatsten kritische kanttekeningen bij het Zorginstituut-advies, en pleitten ervoor om vitamine D in het basispakket te behouden. Vervolgens diende PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis, samen met Fractie Den Haan, GroenLinks, SP, DENK, PVV en BIJ1, een motie in om vitamine D te blijven vergoeden. Daarin wordt onder meer nadruk gelegd op de kwetsbaarheid van mensen die vitamine D ter hand krijgen gesteld door de apotheker.

Bekijk de motie van Mohandis (PvdA) om vitamine D te blijven vergoeden

Stemmingen

De motie werd begin juli 2022 in stemming gebracht. Richting deze stemmingen heeft de KNMP, samen met de koepels van ouderen en patiënten, Kamerleden benaderd om vóór deze motie van het PvdA-Kamerlid Mohandis te stemmen. 

Vóór deze motie, en dus vóór vitamine D in het basispakket, stemden: PVV, SP, PvdA, GroenLinks, PvdD, FVD, DENK, Groep Van Haga, JA21, Volt, BIJ1, BBB, Omtzigt en Fractie Den Haan. Een kleine meerderheid (81 zetels) van de Tweede Kamer stemde tegen deze motie. Dat deden de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU, net als de SGP en het zelfstandig lid Nilüfer Gündoğan. Daarmee schaarde een kleine meerderheid van de Tweede Kamer zich achter het eerder gegeven advies van het Zorginstituut. 

Bekijk de stemmingsuitslag (voor: 69 – tegen: 81)

De Tweede Kamer stemde wel unaniem, met 150 zetels vóór, in met een andere vitamine D-motie. Die verzoekt de regering om eind 2023 de eerste effecten te publiceren van de uitstroom van vitamine D uit het basispakket. Daarbij is de regering verzocht om de Tweede Kamer nog in 2022 te informeren over hoe deze monitor en/of evaluatie eruit gaat zien. De Kamer ziet graag dat de effecten op de therapietrouw en financiële effecten worden gemeten, maar ook hoe ervoor wordt gezorgd dat de gevolgen voor kwetsbare groepen goed in beeld worden gebracht. 

Bekijk de aangenomen motie over de vitamine D-monitor in 2023
Pagina laatst bijgewerkt op 16 december 2022