VIPP Farmacie staat voor versnelling informatie-uitwisseling patiënt en professional. Het programma, inclusief subsidieregeling, is door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opgesteld voor openbare apotheken, poliklinische en dienstapotheken. VIPP Farmacie heeft nauwe samenhang met het programma Medicatieoverdracht.
Achtergrondinformatie
Veelgestelde vragen over VIPP Farmacie
VIPP Farmacie heeft een sterke relatie met ‘Medicatieoverdracht’, het landelijke programma waarin tien sectoren gezamenlijk de multidisciplinaire richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de Keten implementeren. Zie voor meer informatie over de start en planning van VIPP Farmacie op www.vippfarmacie.nl.
Met het programma VIPP Farmacie zullen apothekers over meer informatie van de betrokken zorgverleners beschikken met betrekking tot medicatiegegevens van een patiënt, labwaarden en patiëntkenmerken. Zo kunnen apothekers de medicatiebewaking en de zorg rondom een patiënt verder optimaliseren. Ondanks alle inzet van zorgverleners ontbreekt er regelmatig informatie en zijn er nog steeds helaas fouten in de medicatieoverdracht. Jaarlijks zijn er circa 27.000 medicatie gerelateerde (her)opnames in het ziekenhuis waarbij ongeveer 1.000 mensen overlijden. De structuur van de huidige ICT-systemen ondersteunen apothekers op dit moment onvoldoende. Ook de zorgvraag wordt steeds complexer. Denk aan het ontslag van kwetsbare ouderen die terugkeren naar de thuissituatie of de complexiteit rondom behandelprotocollen voor antistolling.
De regeling VIPP Farmacie sluit aan bij de veranderende wetgeving rondom elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. Hiermee worden vermijdbare medicatie gerelateerde fouten voorkomen en maken apothekers de zorg veiliger.
VWS stelt in het kader van VIPP Farmacie een subsidie beschikbaar zodat zorgverleners kunnen voldoen aan de wet Elektronische gegevensuitwisselingen in de zorg (Wegiz). Het doel van deze wet is om verbetering in de gegevensuitwisseling te realiseren. Deze wet zal door de Tweede Kamer worden behandeld. Wanneer deze wet door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, moeten alle apotheken voldoen aan deze wet. Het programma VIPP Farmacie biedt apothekers de ondersteuning om te voldoen aan de wetgeving, onder andere door het beschikbaar stellen van een subsidie. Na VIPP Farmacie zal er geen subsidiegeld meer komen om aan de wet Wegiz te voldoen. Meer informatie over de wet Wegiz is beschikbaar op Nen-egiz.nl.
Meer informatie over de wet WEGIZEen apotheek kan deelnemen aan VIPP Farmacie via een regionaal samenwerkingsverband van apotheken (RSOA). Een apotheek, die nog niet aangesloten is bij een regio, kan aansluiten bij een RSOA, die geografisch gezien bij de apotheek in de buurt is gesitueerd.
Dossier medicatieoverdracht
Medicatieoverdracht is een kritiek moment in de zorg. Complete en goede overdracht van medicatiegegevens voorkomt medicatiefouten en ziekenhuisopnamen. Samen met andere partijen werkt de KNMP in het Programma Medicatieoverdracht aan de implementatie van de multidisciplinaire richtlijn Overdracht van Medicatiegegevens in de Keten met als doel goede elektronische overdracht van medicatiegegevens ten behoeve van goede en veilige zorg.