De G-Standaard bevat alle producten die door de apotheek worden afgeleverd, zoals geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en verbandmiddelen. De G-Standaard is bedoeld voor voorschrijvers, apothekers(assistenten), groothandels, fabrikanten, zorgverzekeraars en de overheid.
Databank
De G-Standaard is een databank die op geïntegreerde wijze voorschrijven, afleveren, bestellen, declareren en vergoeden van zorgproducten ondersteunt. De databank bevat hiervoor relevante gegevens over zorgproducten die in Nederland verkrijgbaar zijn bij apotheken en zorginstellingen, zoals geneesmiddelen, medische hulpmiddelen en verbandmiddelen.
Bekijk de infographic hieronder om te zien wat de G-Standaard is en hoe deze tot stand komt.
- Infographic G-standaard.pdf Downloaden
GIC en Z-Index
Het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP is verantwoordelijk voor de farmaceutische en farmacotherapeutische informatie en de medicatiebewaking in de G-Standaard. Meer informatie hierover vindt u op de KNMP Kennisbank.
Z-Index is verantwoordelijk voor de overige gegevens, zoals gegevens over prijzen, wet- en regelgeving en logistiek. De G-Standaard wordt maandelijks geactualiseerd en uitgegeven door Z-Index. Verschillende softwarehuizen integreren de gegevens uit de G-Standaard in elektronische informatiesystemen voor openbare apotheken, voorschrijvers en ziekenhuisapotheken.
Voor algemene informatie over de G-Standaard, informatie over prijzen, vergoeding, wet- en regelgeving en logistiek in de G-Standaard en functionele en technische beschrijvingen en implementatierichtlijnen kunt u terecht op Z-index.nl.
G-Standaard op de KNMP Kennisbank
De module Medicatiebewaking bevat bestanden van de G-Standaard, zoals Interacties, Doseringen, Verkeersdeelname en Farmacogenetica. Maar ook informatie over bijvoorbeeld Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB's). Prijs en Logistiek bestaat uit de bestanden G-Standaard Handelsproducten, G-Standaard Bedrijven en de 30-dagen-lijst.
MFB's in de G-Standaard
Z-Index levert Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) uit met de G-Standaard, zodat ze kunnen worden toegepast in het zorginformatiesysteem. Er zijn nu zo’n 7000 MFB’s beschikbaar. De KNMP ontwikkelt en onderhoudt deze MFB’s.
KNMP-voorschrift basisinstellingen AIS
Van het KNMP-voorschrift basisinstellingen AIS verschijnt niet elk jaar een nieuwe versie. Het document wordt alleen geactualiseerd als hier aanleiding voor is.
- KNMP-voorschrift Basisinstellingen medicatiebewaking AIS - september 2024.pdf Downloaden
GPK-PRK-updates
De GPK/PRK-Update van het Geneesmiddel Informatie Centrum geeft u maandelijks een overzicht van de GPK- en PRK-wijzigingen in de G-Standaard. De belangrijkste wijzigingen in de G-Standaard op het gebied van farmacogenetica staan in de Farmacogenetica-Update.
Er waren geen GPK- en PRK-wijzigingen in het G-Standaard bestand van mei 2023 en januari 2022.
- GPK-PRK-Update november 2024.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update oktober 2024.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update september 2024.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update augustus 2024.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update juni 2024.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update april 2024.pdf Downloaden
- GPK/PRK-Update - november 2023.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update januari 2024.pdf Downloaden
- GPK/PRK-Update - oktober 2023.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update - september 2023.pdf Downloaden
- GPK/PRK-Update - augustus 2023.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update - juli 2023.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update - juni 2023.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update - april 2023.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update - maart 2023.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update december 2023.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update maart 2024.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update - januari 2023.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update-mei 2024.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update februari 2024.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update juli 2024.pdf Downloaden
- GPK-PRK-Update - februari 2023.pdf Downloaden
ATC/DDD
De ATC/DDD classificatie kan gebruikt worden in onderzoeken naar geneesmiddelgebruik.
Wijzigingen in ATC en DDD worden in de G-Standaard 1 x per jaar doorgevoerd per 1 februari.
Bekijk de wijzigingen per 1 februari 2024
Voor informatie over ATC-DDD wijzigingen in voorgaande jaren kunt u contact opnemen met Helpdesk Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) via gic@knmp.nl of tussen 10:30-17:00 op telefoonnummer 070 3737 377.
Het ATC/DDD-systeem is een internationaal systeem dat wordt onderhouden door het Collaborating Centre for Drug Statistics Methodology van de WHO.
Als een nieuw geneesmiddel nog geen ATC heeft, kiest KNMP GIC een code tot het niveau dat wel aanwezig is. Wanneer de WHO de nieuwe ATC heeft vastgesteld, wordt deze per februari aan het geneesmiddel gekoppeld.
Enkele producten in de G-Standaard bevatten stoffen waarvoor geen ATC is vastgesteld. Aan deze producten kent het GIC zelf de volgende ATC toe:
Z: niet van toepassing. Deze ATC wordt bijvoorbeeld toegekend aan placebo’s, hulpstoffen zoals conserveermiddelen en bestanddelen van zalven en crèmes.
Prijzen gebruiksrecht G-Standaard
Uw pakket | Is dit product inbegrepen? |
---|---|
Zakelijke Bijdrage (ZB) | Gebruiksrecht op de G-Standaard is inbegrepen in de Zakelijke Bijdrage. De medicatiebewakingsbestanden in de KNMP Kennisbank kunt u raadplegen. |
Pakket Z(+) | Gebruiksrecht op de G-Standaard is inbegrepen in Pakket Z(+). De medicatiebewakingsbestanden in de KNMP Kennisbank kunt u raadplegen. |
Geen zakelijke bijdrage of Pakket Z(+) | Gebruiksrecht op de G-Standaard koopt u bij Z-Index. De medicatiebewakingsbestanden in de KNMP Kennisbank kunt u niet los afnemen. |