De postacademische vervolgopleiding tot ziekenhuisapotheker heeft een nominale duur van 4 jaar en is gebaseerd op een concentrisch model. Dit houdt in, dat alle aandachtsgebieden binnen de ziekenhuisfarmacie gedurende de gehele opleiding meerdere keren gedurende langere tijd aan bod komen. Hierdoor vindt meer verdieping en verbreding van kennis en ervaring plaats.
Ten aanzien van de inhoud van de opleiding tot ziekenhuisapotheker worden de volgende taakgebieden onderscheiden (ELOZ IV, m.i.v. 1 september 2021):
- Specialistische farmacotherapie
- Individuele geneesmiddelbereidingen en/of Voor Toediening Gereed Maken (VTGM)
- Therapeutic Drug Monitoring (TDM) en Toxicologie
- Medicatieveiligheid en Kwaliteitszorg
- Bedrijfsvoering en management
- Intramuraal en transmuraal medicatiebeleid
- Verwerving en Distributie
- Onderwijs, onderzoek en innovatie
De opleiding bestaat uit verschillende fases, waarbij het eerste jaar een oriëntatie biedt en de jaren daarna een verbreding en verdieping, gevolgd door een differentiatie.
Differentiatie en wetenschappelijk onderzoek
In de tweede helft van de opleiding is plaats voor differentiatie. Dit houdt in dat verdere verdieping plaats vindt van een aandachtsgebied binnen de ziekenhuisfarmacie. Tevens is in het vierde jaar tijd gereserveerd voor een wetenschappelijk onderzoek.
Differentiatie
In de tweede helft van de opleiding staat de opleiding in toenemende mate in het teken van individuele differentiatie. Waar het generieke deel van de opleiding (In ELOZ IV aan de hand van de EPA’s) zich richt op het verkrijgen van de benodigde kennis en bekwaamheden om vanuit de generalistische blik te kunnen handelen, richt de differentiatie zich erop om meer diepgaande expertise op een onderwerp te verwerven.
Zo leert de AIOS Ziekenhuisfarmacie zich richting expert te ontwikkelen in een deelgebied van de ziekenhuisfarmacie, iets dat in de latere beroepsuitoefening van veel ziekenhuisapothekers wordt geëist. Het zich verder kunnen ontwikkelen op een deelgebied van de ziekenhuisfarmacie is dan ook een competentie die integraal deel uitmaakt van de opleiding.
De algemene inhoud van elke differentiatie staat net als het generieke deel van de opleiding in het teken van de rol van de ziekenhuisapotheker als behandelaar met een basis van kennis omtrent productzorg. Concreet wil dat zeggen dat in klinische georiënteerde differentiaties, zoals oncologie of kindergeneeskunde, ook aandacht moet zijn voor aspecten rondom productzorg en dat in productzorg georiënteerde differentiaties, zoals bereidingen en farmaceutische analyse, aandacht moet zijn voor de farmaceutisch specialistische zorg voor de individuele patiënt.
Opleidingsinstellingen stellen een lokaal differentiatieplan op. De instelling dient door de SRC-ZF te worden erkend voor het aanbieden van een bepaalde differentiatie.
De AIOS maakt een geïndividualiseerde versie van dit plan voor de differentiatie van zijn keuze, dat eveneens door de SRC moet worden goedgekeurd.
Zie de regelgeving van Centraal College en SRC-ZF en het Landelijk opleidingsplan voor meer informatie.
Wetenschappelijk onderzoek
De tijd die hiervoor staat bedraagt zes maanden. Het onderwerp van het onderzoek moet worden aangemeld bij de CWZO, de Commissie Wetenschappelijke Zaken en Onderzoek van de NVZA (met een kopie naar de SRC). Deze commissie beoordeelt vooraf het onderzoeksonderwerp en achteraf het uitgevoerde onderzoek. Over het onderzoek moet de AIOS een voordracht houden tijdens de Wetenschappelijke vergadering van de NVZA. Hierbij wordt de presentatie beoordeeld door de CWZO. Aan het einde van de opleiding vindt een eindbeoordeling plaats. Deze beoordeling wordt schriftelijk vastgelegd en verstuurd naar de SRC. Hierna besluit de SRC of de registratie tot ziekenhuisapotheker kan plaatsvinden.
Zie de regelgeving van Centraal College en SRC-ZF en het Landelijk opleidingsplan voor meer informatie.
De opleiding in combinatie met promotieonderzoek
De afkorting ZAPIKO staat voor ziekenhuisapotheker in opleiding – klinisch onderzoeker. Naast de reguliere opleiding bestaat de mogelijkheid om de opleiding tot ziekenhuisapotheker te combineren met het uitvoeren van promotieonderzoek. De duur van deze combinatie bedraagt maximaal 7 jaar. Ten minste 1 jaar van het onderzoek moet tijdens de opleiding worden uitgevoerd.
Landelijk Opleidingsplan ELOZ
Het Landelijk Opleidingsplan ELOZ (Eindtermen en Leerdoelen Opleiding Ziekenhuisfarmacie) geeft nadere informatie over de achtergrond en inhoud van de opleiding. ELOZ wordt periodiek geëvalueerd en herzien.
- ELOZ III (m.i.v. 1 mei 2016).pdf Downloaden
- ELOZ IV V2.2 Def CC 070721 Opgemaakt.pdf Downloaden
- Overgangsregeling ELOZ IV.pdf Downloaden
- Addendum ELOZ IV – H.7 Centraal cursusprogramma Downloaden