Van de werknemers in de zorg heeft vorig jaar 90% te maken gekregen met schelden of schreeuwen. Meer dan een kwart (26%) van de zorgprofessionals overwoog de zorg te verlaten vanwege agressie op de werkvloer. Dat blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie en vakbond NU’91.
Naast schelden en schreeuwen kwam ook fysiek geweld veelvuldig voor: 33% werd geslagen, 22% vastgepakt en 23% geschopt. Bijna een kwart (24%) van de zorgprofessionals werd bedreigd met de dood of op een andere manier geïntimideerd, blijkt uit de jaarlijks peiling van NU’91, waaraan 1234 respondenten deelnamen.
"Bedreiging met de dood, hete thee richting mijn hand, agressie tussen cliënten waarbij ingegrepen moest worden, psychische ondermijning en geschreeuw" is volgens de beroepsorganisatie een van de honderden reacties uit de peiling. Ook spugen (18%) en seksueel grensoverschrijdend gedrag (10%) komen geregeld voor. In 89% van de gevallen is de agressor een patiënt of cliënt, terwijl in 44% van de incidenten familieleden zijn betrokken.
Ruim de helft (52%) van de zorgprofessionals geeft aan dat er vaak geen maatregelen worden genomen, omdat het wordt beschouwd als "iets wat bij het werk hoort", aldus NU’91.
Alarmknoppen
Verder blijkt uit de peiling dat een derde van de zorgprofessionals geen vertrouwen heeft in een goede of adequate afhandeling van een aangifte. Ook vindt 86% van de ondervraagden dat de agressie de afgelopen vijf jaar is toegenomen, concludeert NU’91, dat benadrukt dat agressie normaliseren geen reden mag zijn om geen maatregelen te nemen.
NU’91 is van mening dat er nieuwe afspraken moeten komen dat in onveilige situaties de zorg opgeschort of zelfs beëindigd wordt. Ook pleit de beroepsorganisatie ervoor dat werkgevers standaard aangifte doen bij agressie-incidenten en dat overal goed werkende alarmknoppen komen.
Geen naam op badge
Verder stelt de beroepsorganisatie en vakbond in het onderhandelaarsakkoord voor de nieuwe cao Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (vvt) een doorbraak te hebben bereikt: zorgprofessionals in deze sector zijn niet langer verplicht om hun achternaam te delen op badges. Ook hoeven ze niet meer alleen op huisbezoek op het moment dat ze zich onveilig voelen, en in de cao komt een aparte bijlage over veiligheid.