FNV en CNV dreigen met acties in de apotheken als de werkgevers niet met een beter bod komen voor de cao Apotheken. Volgens de vakbonden is de loonsverhoging van 2% “veel te mager”. Als de werkgevers niet vóór vrijdag 30 augustus 12.00 uur reageren, gaan de bonden over tot actie.
Volgens FNV en CNV gaat het in eerste instantie om stiptheidsacties, waarbij de apotheekmedewerkers zich strikt houden aan de regels van de cao en hun arbeidsovereenkomst. Dat betekent: geen overwerk, niet zonder vergoeding de apotheek een kwartier eerder openen of sluiten en de pauze strikt opvolgen.
De onderhandelingen over een nieuwe cao voor apotheekmedewerkers, die per 1 juli moet gelden, zitten volgens de vakbonden al tijden in het slop. De werkgevers bieden een loonsverhoging van 2% vanaf 1 juli dit jaar, en ongeveer 5% per 1 juli 2025. “Werkgevers proberen apothekersassistenten af te schepen met een habbekrats die de inflatie niet eens dekt. Op deze manier loopt de branche, die toch al kampt met personeelstekort, verder leeg”, stelt CNV-onderhandeling Marco Dons, die benadrukt dat het ultimatum mede beoogt de werkgevers weer om de tafel te krijgen. “Komt er vrijdag geen reactie van de werkgevers, dan gaan we de acties aanzeggen. Dan hebben ze nog een paar dagen de tijd om zich te bedenken.”
Beschikbare loonruimte
Het argument van de werkgevers dat er geen geld is voor een “fatsoenlijke loonsverhoging” is onzin volgens FNV en CNV, die stellen dat zorgverzekeraars wel degelijk rekening hebben gehouden met het geld dat nodig is voor de arbeidsvoorwaarden in de contractonderhandelingen die ze voeren met apothekers.
Werkgeversorganisaties de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en de Werkgeversorganisatie Zelfstandige Onafhankelijke Apotheken (WZOA) hebben eerder aangegeven dat de apotheekbudgetten al jaren worden gekort door overheid en zorgverzekeraars. Dit korten heeft, volgens de werkgevers, directe negatieve invloed op de beschikbare loonruimte voor apotheekmedewerkers.
Serieus signaal
Op 1 juni hebben apotheekmedewerkers voor het eerst actiegevoerd voor een hoger salaris en een betere cao. Volgens organisatoren FNV en CNV en het Actiecomité Apothekersassistenten kwamen die zaterdag meer dan duizend apothekersassistenten en apotheekmedewerkers naar het Jaarbeursplein. “Werkgevers waren daar blijkbaar niet van onder de indruk”, aldus de vakbonden, die zeggen sinds 1 juni niets meer te hebben vernomen van de werkgevers.
Werkgeversorganisaties ASKA en WZOA geven aan, omwille van het proces, op dit moment geen inhoudelijk commentaar te kunnen geven op de aangekondigde acties. “Het spijt ons dat het zo is gelopen en we nemen dit signaal serieus, maar we gaan dit nu eerst met het bestuur bespreken”, aldus WZOA-voorzitter Karin Beuning.