Stel je neemt de telefoon op en iemand vraagt of je omeprazol zomaar mag stoppen, of dat je eerst moet afbouwen. Op de KNMP Kennisbank vind je je antwoord.
Er staat veel informatie op de KNMP Kennisbank. Zomaar een keertje browsen is vast heel interessant, maar niet de snelste manier om te ontdekken wat je kan met al die informatie en welke informatie voor jou praktisch is. Het is niet alleen handig om te weten hoe je iets kunt opzoeken op de Kennisbank, het is ook heel handig om te weten wat voor informatie je precies kunt vinden.
Rebound effect
Waarschijnlijk ben je gewend om voor informatie over stoppen met een medicijn te kijken op Apotheek.nl, in de rubriek Mag ik zomaar stoppen. En dat is een prima keus, want daar staat heel duidelijk of je wel of niet moet afbouwen. En dat is maar goed ook. Als je niet afbouwt, is het risico groot dat de maag direct na het stoppen met omeprazol extra zuur gaat aanmaken. Dat heet het rebound effect.
Bij het rebound effect heeft de patiënt weer flinke zuurklachten en het kan wel twee tot drie weken duren voordat die zijn afgenomen. De verleiding is dan wel erg groot om gewoon maar weer te beginnen met omeprazol en nooit meer te stoppen. Dit kun je voor een groot deel voorkomen door niet zomaar te stoppen maar door af te bouwen.
Informatorium
De volgende vraag is dan natuurlijk: hoe doe je dat dan, dat afbouwen? Kun je per dag omlaag of moet het per week of misschien nog langzamer? Die informatie staat niet op Apotheek.nl maar is wel te vinden in het Informatorium, op de Kennisbank.
In het Informatorium , in de rubriek Dosering, staat niet alleen informatie over opbouwen en onderhoudsdoseringen, maar ook informatie over afbouwen. Bovenin het blok met de dosering, onder het kopje Algemene informatie, staat bij omeprazol het kopje Afbouwen en stoppen. Als je op het plusje klikt, krijg je meer informatie (zie afbeelding).
Telefoongesprek
Zoals je ziet staat er niet alleen of je moet afbouwen, maar ook hoe je kunt afbouwen. En dat omeprazol bij ernstige klachten niet gestopt mag worden. Dus alle informatie die je nodig hebt om het telefoongesprek met de patiënt goed af te ronden.
Wil je weten of er van andere geneesmiddelen ook informatie over afbouwen te vinden is? Kijk dan dus op de KNMP Kennisbank, in het Informatorium. Bijvoorbeeld bij metoprolol, sertraline of metformine kun je ook informatie vinden over afbouwen. Net als bij omeprazol vind je de informatie bovenin het blok met de dosering, onder het kopje Algemene informatie, bij Afbouwen en stoppen.
Tips om snel een antwoord te vinden |
Ooit geprobeerd om diclofenac op te zoeken op de KNMP Kennisbank? Als je dit middel intypt op het beginscherm van de Kennisbank krijg je 521 treffers. Waarschijnlijk staat wat je wilt weten er wel bij, maar waar? Niemand gaat 521 treffers doorscrollen om bij de juiste informatie te komen. Dat kan makkelijker. Het helpt dan als je al weet wat voor type informatie je zoekt. Welke informatie vind ik op de KNMP Kennisbank? Op het beginscherm zijn de hoofdstukken onderverdeeld in rubrieken. Hierdoor staat informatie die bij elkaar hoort, gesorteerd per rubriek. Alle informatie over bijvoorbeeld contra-indicaties, verkeersdeelname en verminderde nierfunctie staat in de rubriek Medicatiebewaking. Alle informatie over interacties met zelfzorgmiddelen en de Zelfzorgstandaarden staat in de rubriek Zelfzorg. In de rubriek Productzorg kan je onder andere Farmanco, Oralia en Dermatica op recept vinden. Hoe kom ik snel bij de juiste informatie? Maak gebruik van de rubrieken om snel jouw antwoord te vinden. Een voorbeeld: je zoekt iets over Oralia VTGM. Dan klik je hierop in de rubriek Productzorg. Daarna kun je via het zoekvenster rechtsboven binnen het hoofdstuk Oralia VTGM zoeken. Je zoekt op deze manier alleen in dit specifieke hoofdstuk en niet op de hele KNMP Kennisbank. Dat scheelt een heleboel scrollen om de juiste treffer te vinden. |
Auteur: Karen de Leest
Karen de Leest is apotheker bij Alphega Apotheek de Roerdomp en werkzaam bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC).