Senna el Carmouhi is zeventien jaar apothekersassistent en inmiddels alweer twee jaar ook werkzaam als verzorgende IG (individuele gezondheidszorg). Doordat ze haar werk in de apotheek steeds minder leuk begon te vinden, zocht ze een nieuwe uitdaging. “Veel boze of zeurende mensen aan de balie, en dus besloot ik de opleiding tot verzorgende IG te volgen.”
De opleiding als verzorgende IG volgde Senna el Carmouhi naast haar werk in de Rotterdamse Erasmus Apotheek. “Dat was echt een drukke tijd! Overdag werken in de apotheek, en ’s avonds en in de weekenden huiswerk maken. En hoewel het soms best moeilijk was, vond ik dat ik het af moest maken.”
Na het afronden van de opleiding kwam Senna erachter dat werken in de thuiszorg toch niet haar droombaan was. “Dit werk is echt heel erg zwaar. Het persoonlijke contact met mensen is leuk, maar vooral het fysieke gedeelte is moeilijk vol te houden. Je moet mensen tillen en soms nare wonden verzorgen.” Op dat moment werkte ze als zzp’er. “Dat gaf veel onrust. Ik werd overal heen gestuurd en had veel wisselende cliënten, waardoor je niet echt een band met iemand kon opbouwen.”
Daarom besloot ze om dit werk op een lager pitje te zetten. “Alleen in de apotheek werken vind ik onvoldoende uitdagend, maar in combinatie met de thuiszorg zorgt het voor voldoening. Ik doe nu voornamelijk weekend- of avonddiensten en dat is voor mij wel genoeg.”
Toedienschema's
Door haar ervaring in de thuiszorg kan ze snel schakelen als er een telefoontje komt over het aanpassen van een toedienschema, zegt Senna. “Ik weet namelijk hoe belangrijk het is dat de innametijdstippen goed op een aftekenlijst staan, of hoeveel eenheden insuline gespoten moeten worden.”
Deze ervaring deelt ze graag met haar collega’s in de apotheek. “Als er nu een vraag komt over katheters of urineopvangzakken weet ik meestal meteen wat bedoeld wordt. Omdat ik deze ook bij cliënten moet aansluiten of vervangen. Dus meestal gaan de telefoontjes met vragen hierover direct naar mij”, voegt Senna er lachend aan toe.
Niet alleen fysiek zwaar
Het werken in de thuiszorg valt Senna overigens niet alleen fysiek zwaar. “Je komt ook heel schrijnende situaties tegen. Omdat je soms een lange tijd bij iemand komt, bouw je een speciale band op, en als je diegene dan langzaamaan ziet wegglijden of overlijden dan komt dat opeens heel dichtbij. Daar had ik het best moeilijk mee.”
Daarnaast maakt ze ook bijzondere situaties mee. “Zo was ik laatst bij een mevrouw die terminale zorg kreeg, maar het was eigenlijk vooral haar zoon die alles deed. Dus als ik daar kwam, was het eigenlijk alleen voor een gezellig praatje. Prima natuurlijk, maar ik vond het ook wel zonde van hun geld.”
Interesse in mensen
Niet alleen in de thuiszorg vindt Senna het persoonlijke contact leuk, ook in de apotheek maakt ze graag een praatje met patiënten. “Ik woon dichtbij de Erasmus Apotheek, waar ik alweer veertien jaar werk, en ken veel patiënten ook persoonlijk. Daarom vind ik het altijd fijn om even aan ze te vragen hoe het gaat. Op sociaal vlak en wat betreft hun medicijngebruik. Als ze net zijn gestart met een nieuw medicijn, vraag ik hoe het gaat met innemen en of ze bijwerkingen ervaren. Ik vind het heel belangrijk te laten zien dat ik echt geïnteresseerd ben, waardoor patiënten ook echt vertrouwen krijgen in de apotheek.”
Toekomst
Sinds kort is Senna ook werkzaam als zzp’er apothekersassistent. “Naast mijn huidige werk in de Erasmus Apotheek en de diensten bij de thuiszorg, werk ik één dag in de week in een instellingsapotheek. een nieuwe leuke uitdaging, want het is weer totaal anders dan het werk in een openbare apotheek.”
Over haar toekomstplannen is Senna duidelijk. “Ik vind wat ik nu doe leuk, maar in de toekomst zou ik graag een opleiding tot POH’er (Prakijkondersteuner Huisarts) willen volgen. Voor mijn gevoel zou dan alles wat ik leuk vind om te doen, samenkomen in één beroep.”
Auteur: Linda Middelkoop