Van de vrouwen die kiezen voor abortus gebruikte 41% geen methode om zwangerschap te voorkomen. Meest genoemde reden hiervoor was dat ze de kans om zwanger te worden klein achtten. Dat blijkt uit onderzoek van Rutgers, dat pleit voor het tegengaan van online misinformatie.
Ruim een kwart (27%) van de vrouwen die geen methode gebruikte dacht dat er geen kans was op zwangerschap. Daarnaast had bijna een kwart van deze vrouwen niet nagedacht over de kans op een zwangerschap (22%), concludeert Rutgers op basis van onderzoek in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA). In totaal zijn 422 vragenlijsten ingevuld door vrouwen van 16 jaar en ouder die afgelopen voorjaar een abortuskliniek bezochten.
Uit het onderzoek blijkt dat voor 42% van de vrouwen het niet willen gebruiken van hormonen de reden is om geen methode te kiezen. Last van bijwerkingen van anticonceptie werd door 30% van de respondenten genoemd.
Vruchtbare dagen
Bij drie op de vier vrouwen die wel een methode gebruikten ging iets mis met de methode of werd die verkeerd gebruikt. 32% van de vrouwen die een methode gebruikte voorafgaand aan de abortus hield de vruchtbare dagen bij. Meer dan de helft van deze groep gaf zelf aan het aantal vruchtbare dagen te laag te hebben ingeschat.
Een even grote groep (32%) gebruikte een condoom als anticonceptiemiddel, gevolgd door de morning-afterpil (22%). Hieruit blijkt dat er dus ook een groep vrouwen was die zich wel bewust was van het risico en maatregelen nam, maar alsnog onbedoeld zwanger raakte, aldus de onderzoekers.
Sociale media
Kennis is essentieel om onbedoelde zwangerschap te voorkomen, zowel over de verschillende methoden, als over vruchtbaarheid en de cyclus. Die kennis schiet tekort, maar kan ook negatief worden beïnvloed door onjuiste informatie via sociale media, vrienden en familie, stelt Rutgers, dat pleit voor het tegengaan van online misinformatie over anticonceptie.
Het expertisecentrum seksualiteit stelt voor voorlichting hierover onderdeel te maken van de landelijke aanpak ‘Onbedoelde en ongewenste zwangerschap’ van het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast blijft het volgens Rutgers van belang goede, volledige en betrouwbare informatie te verstrekken over alle beschikbare methoden en vruchtbaarheid.
Stijging abortussen
In de rapportage van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd was in 2022 en 2023 een stijging te zien van het aantal abortussen in Nederland. Volgens Rutgers is dit onderzoek niet geschikt om deze stijging te verklaren, wel biedt het voor het eerst sinds 2015 inzicht in welke methoden worden gebruikt door vrouwen die voor een abortus kiezen.