Verschillende media berichtten afgelopen week over de geneesmiddelentekorten. Die tekorten waren nog nooit zo hoog, zo bleek uit de jaarcijfers over 2023 van KNMP Farmanco. Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2023 gestegen naar een recordhoogte van 2292, tegenover 1514 in 2022.
De impact van de tekorten is enorm, voor patiënten, artsen én apothekers. Het leidt tot stress en zorgen bij patiënten, die hun geneesmiddelen in veel gevallen uit het buitenland moeten halen, zo illustreert het bericht van RTL-nieuws. “De patiënt zal nog vaker geconfronteerd worden met een nee bij de apotheek,” betreurde KNMP-voorzitter Aris Prins in de nieuwsuitzending van 23 januari.
Prins was op 24 januari te gast bij Goedemorgen Nederland, waar hij het probleem van geneesmiddelentekorten uiteenzette. “Het is meer een dieptepunt,” zei hij over het recordaantal tekorten over 2023. Diezelfde avond zaten KNMP-voorzitter Aris Prins en apotheker Evianne van der Kruk aan tafel bij Op1. “In de openbare apotheek is 1 fte bezig met de tekorten”, gaf Van der Kruk aan.
Bijna alle grote nieuwsmedia berichtten over de tekorten: de Telegraaf, NRC, NOS, Volkskrant, NU.nl en het FD. De reactie van KNMP-voorzitter Aris Prins was duidelijk: “Het is dramatisch, ik heb er geen ander woord voor: dramatisch.” Hij benadrukte dat apothekers elke dag bezig zijn om alternatieven te vinden voor geneesmiddelen die er niet zijn.
In een reportage van het FD vertelden apotheker Jordi Butterhoff en apothekerassistente Vera Gijsbers van apotheek De Ducdalf in Waalwijk hun verhaal. Zij legden ook uit dat een tekort tot een domino-effect kan leiden. Apothekers en apothekersassistenten besteden dagelijks veel tijd aan rondbellen, op zoek naar schaarse medicijnen, maar ook het overzetten van patiënten en de uitleg daarbij, zo vertelde Butterhoff.
Ook in regionale media was er aandacht voor de tekorten. Apotheker Ineke van Woerkom lichtte de gevolgen van de geneesmiddelentekorten toe in het Eindhovens Dagblad. “Het is dweilen met de kraan open,” vertelde ze de krant. Ook apothekers in Zeeland hebben ermee te maken, zei apotheker Esther Derycke tegen de Provenciale Zeeuwse Courant. “Het is voor ons haast niet meer werkbaar.”