Apothekers en assistenten: let op onderscheid recept PrEP en hiv-infectie

18 juli 2024
Opties

Apothekers en hun assistenten dienen per 1 augustus alert te zijn op het onderscheid tussen een recept voor PrEP-medicatie en een recept voor de behandeling van een hiv-infectie. Het eerste wordt niet vergoed uit de zorgverzekering en moet door de gebruiker zelf worden afgerekend. 

Sommige AIS-en geven bij het aanschrijven een pop-up met een duidelijke uitleg over vergoeding, bij andere AIS-en kan dat handmatig worden ingevoerd.  Als Emtrocitabine/tenofovir alleen is voorgeschreven en er verder geen cART-medicatie is, dan wordt het niet vergoed door de zorgverzekeraar. De medicatie- en terhandstellingskosten komen geheel voor eigen rekening. 

Recept herkennen

Een recept voor PrEP is als volgt te onderscheiden van een recept voor de behandeling van een hiv-infectie: 

  • Bij PrEP wordt alleen het combinatiepreparaat emtricitabine/tenofovir disoproxil 200 mg/245 mg gegeven, zonder andere hiv-medicatie. Het recept kan van een GGD, SOA-poli, hiv-behandelcentrum of een huisarts komen. Het wordt niet vergoed. 
  • Bij behandeling van een hiv-infectie wordt het combinatiepreparaat emtricitabine/tenofovir disoproxil 200 mg/245 mg altijd gecombineerd met een ander middel bij hiv-infectie. Bijvoorbeeld dolutegravir, efavirenz, rilpivirine of een gebooste hiv-proteaseremmer (meestal atazanavir of darunavir). Dit recept komt vaak uit een hiv-behandelcentrum. 

Kosten voor eigen rekening

Momenteel ontvangt een gelimiteerd aantal mensen PrEP-medicatie via de GGD, als onderdeel van een pilot die op 1 augustus aanstaande stopt. De medicatie zal dan volledig via de openbare apotheek worden verstrekt. De kosten vallen niet onder de Zorgverzekeringswet.

Herziene richtlijn Pre-ExpositieProfylaxe (PrEP)

De multidisciplinaire richtlijn Pre-ExpositieProfylaxe (PrEP) bevat handvatten voor zorgverleners rondom de indicaties voor PrEP, het testen en controleren van PrEP-gebruikers, verschillende innameschema’s, kosteneffectiviteit en regelgeving. Deze richtlijn is in 2024 herzien. De belangrijkste wijzigen zijn: 
 

  • De hiv-test wordt elke 6 maanden afgenomen in plaats van 3 maanden.  
  • De nierfunctie hoeft minder frequent te worden gecontroleerd, namelijk elke 12 maanden in plaats van 6 maanden.  
  • Het advies met betrekking tot een gemiste dosis is uitgebreid. 
     
Bekijk de richtlijn