Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) moet een grotere rol krijgen in het toezicht houden op tekorten van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Dat schrijft de Europese Commissie in een voorstel voor een Europese farmastrategie om de bevoegdheden van het EMA in gezondheidscrises uit te breiden. Het uitvoerend orgaan van de Europese Unie stelt voor dat lidstaten het EMA moeten informeren over alle tekorten die mogelijk kunnen leiden tot een ingrijpende gebeurtenis of een crisis. Het Nederlandse kabinet verwelkomt de plannen, maar pleit voor een duidelijke definitie van zo’n ‘ingrijpende gebeurtenis’.
In een reactie op het Europese voorstel schrijft het kabinet dat Nederland een meerwaarde ziet in deze additionele taak van het EMA, omdat ‘deze bijdraagt aan de coherentie binnen de EU, hoe lidstaten tekorten aanpakken en het voorkomen van tekorten’. Aan deze landen zal worden gevraagd om het EMA te informeren over alle tekorten die mogelijk leiden tot een ingrijpende gebeurtenis of crisis. Daar zet het kabinet een kritische kanttekening bij. Bij een brede definitie van een zo’n ‘ingrijpende gebeurtenis’ zou het EMA in actie moeten komen voor bijna ieder tekort van een geneesmiddel. Het kabinet ziet liever dat het Europese agentschap in actie komt als er echt noodzaak toe is.
De KNMP ziet het als een logische stap om het EMA meer bevoegdheden te geven, mede naar aanleiding van de COVID-19-crisis. Daarbij is het volgens de apothekersorganisatie wel van belang dat het medicijnagentschap aansluiting zoekt bij nationale systemen die reeds geneesmiddelentekorten monitoren. Nederlandse apothekers melden hun tekorten sinds 2004 bij Farmanco. Afgelopen jaar werden 1480 tekorten geteld. De KNMP is van mening dat deze nieuwe taak van het EMA niet ertoe moet leiden dat apothekers in de toekomst bij twee instellingen hun tekorten dubbelop hoeven te melden.
Het voorstel voor een Europese Farmastrategie, waarin de nieuwe bevoegdheden van het EMA zijn aangekondigd, ligt op dit moment voor bij de nationale parlementen. Ook de Tweede Kamer zal deze week haar inbreng over de uitbreiding van de taken van het EMA aanleveren. Hierna zal de Europese Commissie de plannen uitwerken in een Europese Verordening. Een belangrijkere rol voor het EMA kan worden gezien als een opsteker voor Nederland. Na de Brexit is het medicijnagentschap van Londen naar Amsterdam verhuisd. Bij het EMA werken zo’n 900 werknemers.