KNMP biedt narrowcasts aan over contractering

05 september 2024
Opties

De KNMP biedt narrowcasts aan waarmee apothekers hun patiënten kunnen informeren over contractering. Aanleiding hiervoor is de aangescherpte regeling van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de verplichte informatieverstrekking van zorgaanbieders die per 1 september 2024 is ingegaan. Apothekers kunnen aan deze herziene regeling voldoen door gebruik te maken van narrowcasting.  

Actuele contractstatus

Zorgaanbieders moeten informatie over contractering voor de start van de zorgverlening ‘actief en aantoonbaar’ verstrekken aan patiënten. Om dit voor apothekers werkbaar te maken, kunnen zij patiënten informeren via narrowcasting in de eigen apotheek. De NZa beoordeelde eerder dat een narrowcast, op voorstel van de KNMP, voldoende is om aan deze verplichting te voldoen. Zie ook het eerdere nieuwsbericht hierover. 

De KNMP biedt twee versies voor de actuele contractsituatie: 

  1. De apotheek heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Dan kan narrowcast versie 1 worden getoond op het beeldscherm in de apotheek.  
  2. De apotheek heeft met een of meerdere verzekeraars geen contract. Dan kan de apotheker narrowcast versie 2 laten zien in de apotheek. De tekst kan naar de eigen situatie worden aangepast. 

Toekomstige contractstatus

Apothekers kunnen patiënten voor informatie over de toekomstige contracteerstatus verwijzen naar hun pagina op contractzoeker.apotheek.nl. Deze contractzoeker ondersteunt patiënten bij het kiezen van een zorgverzekeringspolis.