KNMP op FIP-congres: veilige en kwalitatieve toegang tot geneesmiddelen van belang voor farmaceutische patiëntenzorg

06 september 2024
Opties

De KNMP benadrukt het belang van veilige en kwalitatieve toegang tot essentiële geneesmiddelen en medische hulpmiddelen voor de farmaceutische patiëntenzorg. Daartoe stelde de KNMP, samen met andere landen, het statement ‘Improving access to safe and quality essential medicines and medical devices: The role of pharmacists’ vast op het wereldcongres voor apothekers van de International Pharmaceutical Federation (FIP). In het statement ligt de nadruk op de cruciale rol van apothekers bij het verbeteren van de toegang tot veilige en kwalitatieve zorg. De KNMP zet zich in om apothekers te ondersteunen bij het bevorderen van veilige medicatiebewaking en het verstrekken van essentiële geneesmiddelen.

Tijdens het FIP-congres, dat van 1 tot en met 4 september plaatsvond met als thema ‘Innovating for the Future of Health Care’, presenteerde KNMP-voorzitter Aris Prins het visietraject ‘De Apotheker in 2040’. In deze presentatie werden de belangrijkste trends en uitdagingen voor de toekomst van apothekers belicht. Dit project, uitgevoerd in samenwerking met verschillende apothekersverenigingen zoals de Nederlandse Vereniging van ZiekenhuisApothekers (NVZA), Vereniging van Nederlandse Industrie-Apothekers (NIA), Vereniging van Jonge Apothekers (VJA), JongNVZA en Jong NIA, bracht de visies van 400 apothekers samen.  

Froukje Harkes, apotheker bij de KNMP, gaf een lezing over technologische innovaties binnen de farmacovigilantie. Ze benadrukte het belang van technologie voor het opsporen van bijwerkingen en het bevorderen van veilig geneesmiddelengebruik. 

Naast de lezingen waren er ook verschillende posterpresentaties door KNMP-vertegenwoordigers, waaronder: 

  • ‘The palliative care kit: an example of regional multidisciplinary cooperation in The Netherlands’ door Maria Merkx en Jeltje Luinenburg, apothekers bij de KNMP, waarin regionale samenwerking binnen de palliatieve zorg werd belicht. 
     
  • ‘National multidisciplinary vision for primary care 2030 in the Netherlands, and the role of the pharmacist’, gepresenteerd door Luinenburg. Hier werd de rol van de apotheker in de eerstelijnszorg voor 2030 besproken. 
     
  • ‘Digital support in pharmacist-patient consultations’ door Merkx, waarin digitale mogelijkheden in consultvoering en ervaringen uit Nederland centraal stonden. 
     
  • ‘Dealing with increasing medicine shortages: use of digital platform to ease the handling in pharmacy practices’ door Feyzullah Mermi, apotheker bij de KNMP, waarin de rol van het KNMP Farmanco-platform bij medicijntekorten werd besproken. 
FIP congres collage met foto's

Bekijk hier de posters

  • National multidisciplinary vision for primary care 2030 in the Netherlands, and the role of the pharmacist Downloaden
  • Digital support in pharmacist-patient consultations Downloaden
  • Dealing with increasing medicine shortages: use of digital platform to ease the handling in pharmacy practices Downloaden
  • The palliative care kit: an example of regional multidisciplinary cooperation in The Netherlands Downloaden