Wijziging medicatiebewaking G-Standaard op overgevoeligheden voor NSAID’s per 1 oktober 2024

22 augustus 2024
Opties

Voor gebruikers van de G-Standaard vindt per 1 oktober 2024 een wijziging plaats in de medicatiebewaking op overgevoeligheden voor NSAID’s. De groepen ‘azijnzuurderivaten’ en ‘salicylaten’ komen dan te vervallen. Deze wijziging komt voort uit de gezamenlijke pilot van Stichting Health Base en de KNMP voor de standaardisering van overgevoeligheidsgroepen. 

De indeling van de overgevoeligheidsgroepen voor NSAID’s is sinds 1 oktober vorig jaar herzien. Hierdoor is het mogelijk om naast de groep NSAID’s (alle NSAID’s inclusief salicylaten) ook een overgevoeligheid vast te leggen specifiek voor de COX-1 of de COX-2 selectieve NSAID’s. Deze nieuwe indeling sluit aan bij inzichten en ervaringen in de tweede lijn. Hiermee komen de oude groepen (azijnzuurderivaten en salicylaten) in de G-Standaard te vervallen per oktober 2024. Bij patiënten bij wie één van deze groepen is vastgelegd, zal de overgevoeligheid opnieuw beoordeeld moeten worden. Dit geldt niet voor gebruikers van Pharmacom.

Stichting Health Base en de KNMP startten in 2023 een gezamenlijke pilot voor de standaardisering van overgevoeligheidsgroepen. De overgevoeligheidsgroepen voor de NSAID’s zijn inhoudelijk herzien, wat tot wijzigingen in de medicatiebewaking leidt. Voor de patiënt betekent dit dat het specifieker vastleggen van de overgevoeligheid ervoor kan zorgen dat niet alle NSAID’s vermeden moeten worden. Dit voorkomt het onnodig overstappen naar alternatieven en verbetert daarmee het medicatiegebruik.