Apothekers hebben duurzaam werken en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Denk aan het inzamelen van medicijnafval en het voorkomen van verspilling van genees- en hulpmiddelen. Lees op deze pagina meer over de vormen van duurzame zorg in de apotheek.
KNMP-brancheplan Verduurzaming Openbare Farmacie
De KNMP heeft samen met andere brancheorganisaties de Green Deal Duurzame Zorg 3.0, 'Samenwerken aan duurzame zorg', ondertekend. Voor de openbare farmacie is in nauw overleg met de contracteerpartijen het KNMP-brancheplan Verduurzaming Openbare Farmacie opgesteld. Het brancheplan zet in op gepast voorschrijven, gepaste hoeveelheden verstrekken, goed gebruik, reduceren van verspilling en het stimuleren van duurzaam gedrag.
Toolkit: Groene Apotheek
Deze toolkit biedt openbaar apothekers handvatten bij het verduurzamen van de apotheek: het gebouw, de inrichting, de praktijkvoering en de (farmaceutische) zorg. Met als doel het leveren van kwalitatief hoogwaardige zorg met de minste belasting voor mens en milieu, door het reduceren van energieverbruik, grondstofverbruik, CO2-uitstoot, watergebruik en watervervuiling. De toolkit wordt regelmatig aangevuld.
Nieuw: Groene Apotheek toolkit (Engelse vertaling)
De Groene Apotheek toolkit is vanaf nu ook beschikbaar in het Engels. Deze vertaling maakt het mogelijk om de toolkit te delen met collega's en zorgverleners in het buitenland, bijvoorbeeld tijdens netwerkevenementen. Hierdoor kunnen internationale zorgverleners toegang krijgen tot waardevolle richtlijnen en informatie over duurzame praktijkvoering. Dit versterkt de samenwerking, bevordert de kennisdeling en ondersteunt apotheken in hun streven naar een duurzame toekomst.
Symposium: Samen voor een duurzame farmacie
Het symposium "Duurzame Farmacie", georganiseerd door KNMP en PAOFarmacie, dat op 18 april 2024 plaatsvond, was een groot succes. Onder leiding van KNMP vicevoorzitter Nicole Hunfeld werden waardevolle inzichten gedeeld over de impact van de zorg op het milieu, de Green Deal Duurzame Zorg en praktijkvoorbeelden van duurzaam voorschrijven en verspilling verminderen. Deze inzichten kunnen worden omgezet in concrete acties om te streven naar een duurzamere toekomst voor de farmaceutische sector.
Actualiteitensessie
De actualiteitensessie van 16 februari 2023 stond voor een groot deel in het teken van duurzame zorg. Nicole Hunfeld, KNMP-vicevoorzitter, ging onder meer in op de Green Deal Duurzame Zorg die eind vorig jaar is ondertekend door de apothekersorganisatie en partijen uit de zorgsector, ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Tevens komt het thema duurzaamheid in de eerstelijnszorg aan de orde. Nicole ging in gesprek met Dennis Pot, initiatiefnemer van de Groene Huisarts, en met apotheker Emma van Roosmalen, voorzitter van de KNMP-Klankbordgroep Duurzame Farmacie.
Nicole Hunfeld in de podcast Nederlandse Internisten Vereniging
KNMP-bestuurslid en ziekenhuisapotheker Nicole Hunfeld is te gast in de podcast 'De Grote Visite' van de Nederlandse Internisten Vereniging. Hunfeld coördineert in het Erasmus MC het project ‘The Green Intensive Care’, waarbij alle materialen op de IC in kaart worden gebracht met als doel om in 2030 een 100% circulaire afdeling te bewerkstellingen. Hoe wordt zo'n groot project aangepakt? Beluister de podcast om hierachter te komen.
Duurzaamheid hoog op de agenda
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft duurzaamheid hoog op haar agenda staan en roept daarom zorgpartijen op om eventuele drempels die duurzaamheid in de weg staan aan te geven. De IGJ opent hiervoor een contactpunt waar zij in gesprek gaat met groene initiatieven en antwoord geeft op vragen uit het veld. Met de signalen uit het veld bepaalt de inspectie vervolgens wat haar bijdrage kan en moet zijn.
Medicijnafval en verspilling
Duurzame zorginitiatieven
Goed geneesmiddelgebruik verbetert de gezondheid van patiënten en drukt de zorgkosten. Maar er is ook een keerzijde. Medicijnresten in afvalwater hebben negatieve gevolgen voor het waterleven en de bereiding van drinkwater. Hoe zetten apothekers zich in voor de noodzakelijke verduurzaming van de zorg? En wat is de rol van de KNMP daarbij?
Apotheker Pieter Bax deelt slimme oplossingen voor het verduurzamen van de apotheek
Apotheker Pieter Bax van Apotheek BENU in Rotterdam laat in deze video zien hoe in de apotheek slimme oplossingen zijn doorgevoerd om te verduurzamen. Ook geeft Pieter praktische tips over het realiseren van kostenbesparingen op energie en vervoer.
Praktijkverhalen duurzame zorg
Lees welke initiatieven er zijn op het gebied van duurzaamheid. Heeft u zelf een verhaal om te delen? Stuur dan een e-mail naar communicatie@knmp.nl.
Documenten en materialen
Veelgestelde vragen over het ophalen van medicijnafval
Medicijnafval bestaat uit geneesmiddelen die patiënten wel ontvangen, maar niet gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een restant van pillen in een strip, een overblijfsel zalf in een tube of hoestdrank in een flesje zijn. Doosjes en verpakkingen worden niet als medicijnafval beschouwd. Apotheken krijgen niet alleen medicijnrestanten uit hun eigen apotheek, maar ook uit ziekenhuizen, drogisterijen, internetapotheken en supermarkten.
Medicijnafval wordt beschouwd als Klein Chemisch Afval (KCA). Gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van dit afval.
Meer informatie over het inleveren van Klein Chemisch Afval (KCA)Apotheken fungeren als vooruitgeschoven posten voor de gemeentelijke KCA-inzameling en helpen de gemeente om consumentenafval veilig en laagdrempelig in te zamelen. Het is niet de bedoeling dat gemeenten apotheken belasten voor het ophalen van medicijnafval. De apotheker helpt de gemeente immers om het consumentenafval veilig en laagdrempelig in te zamelen. Om misverstanden te voorkomen, is het belangrijk dat apothekers en gemeenten duidelijke afspraken maken.
Zie antwoorden van de staatssecretaris van I&W en de minister van VWS