Veelgestelde vragen over het ophalen van medicijnafval

Opties

Sommige gemeenten brengen de apotheek kosten in rekening voor het ophalen van door patiënten of mantelzorgers ingeleverde geneesmiddelen. Apothekers wordt geadviseerd om hierover in gesprek te gaan met de gemeente. De volgende punten zijn van belang voor een dergelijk gesprek:

Medicijnafval

Medicijnafval bestaat uit geneesmiddelen die patiënten wel ontvangen, maar niet gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een restant van pillen in een strip, een overblijfsel zalf in een tube of hoestdrank in een flesje zijn. Doosjes en verpakkingen worden niet als medicijnafval beschouwd. Apotheken krijgen niet alleen medicijnrestanten uit hun eigen apotheek, maar ook uit ziekenhuizen, drogisterijen, internetapotheken en supermarkten.

Laatst bijgewerkt op 10 juli 2024

Medicijnafval wordt beschouwd als Klein Chemisch Afval (KCA). Gemeenten zijn wettelijk verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van dit afval.

Meer informatie over het inleveren van Klein Chemisch Afval (KCA)
Laatst bijgewerkt op 10 juli 2024

Apotheken fungeren als vooruitgeschoven posten voor de gemeentelijke KCA-inzameling en helpen de gemeente om consumentenafval veilig en laagdrempelig in te zamelen. Het is niet de bedoeling dat gemeenten apotheken belasten voor het ophalen van medicijnafval. De apotheker helpt de gemeente immers om het consumentenafval veilig en laagdrempelig in te zamelen. Om misverstanden te voorkomen, is het belangrijk dat apothekers en gemeenten duidelijke afspraken maken.

Zie antwoorden van de staatssecretaris van I&W en de minister van VWS
Laatst bijgewerkt op 10 juli 2024

Het vervoer van geneesmiddelresten en gebruikte naalden valt onder de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (ADR). Dit vervoer behoort niet tot de activiteiten van een apotheek. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen moeten aan strikte regels worden voldaan, wat extra kosten en administratieve lasten met zich meebrengt.

Meer informatie hierover is beschikbaar op de website van de Rijksoverheid
Laatst bijgewerkt op 10 juli 2024
Pagina laatst bijgewerkt op 10 juli 2024