Digitalisering speelt enerzijds een positieve rol in het klimaatprobleem (bijvoorbeeld minder reisbewegingen door thuiswerken en e-consult; papierloos werken) maar levert ook een aanzienlijke bijdrage aan milieuschade. Zo hebben opslag en uitwisseling van data een behoorlijke impact op het milieu. Er zijn grote datacentra nodig, die enorme hoeveelheden energie gebruiken om de data te versturen, verwerken en op te slaan. Bovendien moeten deze centra ook nog eens gekoeld worden. Daarnaast levert ICT een aanzienlijke bijdrage aan milieuschade door het intensieve gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen.
Een manier om de invloed van ICT op het milieu te beoordelen, is door te kijken naar de levenscyclus ervan. Dat omvat alle stappen, van ontwerp en productie tot het gebruik en het verwerken van ICT als het niet meer wordt gebruikt:
- Het milieu wordt sterk vervuild door de productie van apparatuur;
- Er worden niet-hernieuwbare bronnen gebruikt, zoals grondstoffen voor ICT-apparatuur;
- Er wordt veel energie verbruikt, zowel tijdens de productie van apparatuur als bij het gebruik ervan;
- Wanneer de apparaten worden weggegooid, veroorzaken ze ook vervuiling (elektronisch afval of e-waste).
Quick wins
Door kleine veranderingen te maken in het dagelijkse internetgebruik, kun je aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de impact.
- Verwijder data die niet (meer) worden gebruikt, maar let op de wettelijke bewaartermijn.
In plaats van het gebruik van beveiligde e-mails, kan de Siilo-app worden gebruikt voor communicatie met zorgverleners; deze app verwijdert berichten automatisch na 30 dagen. - Voorkom duplicatie van data.
Vaak worden dezelfde gegevens op meerdere plekken opgeslagen (kopieën). Bewaar alleen een back-up als dat nodig is. - Maak gebruik van een milieuvriendelijke zoekmachine zoals het CO2-negatieve Ecosia, dat meer CO2 compenseert dan het gebruikt.
- Houd online vergaderingen zonder video om de CO2-uitstoot te verminderen.
- Verlaag de resolutie van gestreamde video's van HD naar standaardkwaliteit voor een 20-voudige vermindering van de CO2-uitstoot.
- Wees bewust van e-mailgebruik:
- Meld je af voor nieuwsbrieven waar je weinig of niets aan hebt.
- Maak bestanden die je verstuurt minder zwaar: comprimeer grote bestanden; stuur een link in plaats van een bijlage.
- Het versturen van een e-mail met grote bijlage kan tot wel 50 gram CO2 per mail kosten. Een normale e-mail kost ongeveer 4 gram. Beperk daarom het meesturen van bijlagen. Verklein (zip) grote foto’s en bestanden voor versturen.
Het green team dermatologie van het Radboudumc heeft een Digitale Detox ontwikkeld met tips om onnodig dataverkeer en -opslag te verminderen op een efficiënte manier.