Om het energieverbruik omlaag te brengen zijn maatregelen mogelijk die snel en zonder grootschalige verbouwing te nemen zijn (quick wins) en maatregelen die bij voorkeur gecombineerd worden met een grote(re) verbouwing.
Quick wins
-
Neem basismaatregelen voor isolatie (tochtstrips, radiatorfolie).
-
Spoor kieren op met een 'blowerdoortest' en ga vervolgens doelgericht warmteverlies tegen.
-
Neem maatregelen voor zonwering. Hierdoor wordt de airco minder gebruikt en neemt het energieverbruik af.
-
Pas zo nodig en zo mogelijk de ingang van het pand aan. Veel warmte (in de winter) en koelte (in de zomer) gaat verloren door openstaande deuren. Plaats zelfsluitende deuren, een luchtsluis of draaideur om dit verlies te beperken. Ook door (juiste) plaatsing van een luchtgordijn is energie te besparen.
-
Kies voor een energieleverancier die groene stroom levert.
-
Regel de cv- of klimaatinstallatie goed in: stel de juiste temperatuur in voor dag, nacht, weekend: en houd het water van de cv-ketel op maximaal 60°C.
-
Plaats radiatorventilatoren, waardoor warme lucht zich effectiever door de ruimte verspreidt.
-
Vervang gloeilampen, tl-lampen en halogeenlampen door led-verlichting.
Verduurzamen van het gebouw door isolatie
Om onnodig warmteverlies te voorkomen en energie te besparen kan isolatie toegepast worden in:
-
De spouwmuur. Kijk bij Stichting Stimular voor meer informatie over spouwmuurisolatie.
-
De gevel, aan de buitenzijde, of aan de binnenzijde (grotere renovatie, meer overlast).
-
Het dak, aan de binnenzijde of aan de buitenzijde. Een bijzondere vorm van een maatregel aan de buitenzijde is het groene (gras of sedum-)dak. Een groen dak zorgt voor filtering van CO2 en fijnstof uit de lucht, het verlengt de levensduur van het onderliggende dak, zorgt voor wateropvang, maar heeft een beperkt isolerend effect (en dan alleen in de zomer), en is als isolatielaag onvoldoende. Lees meer informatie en bekijk de subsidiemogelijkheden via de website van Milieu Centraal.
-
De vloer, onder of boven de vloer. Kijk bij Stichting Stimular voor informatie over vloerisolatie.
-
De ramen. Het verschil in energieverlies bij vervanging van grote raampartijen enkel glas door dubbel glas (HR+++) is groot. Kijk ook naar het type kozijn aangezien ook daar veel warmte verloren gaat. Kunststof kozijnen zijn veel energiezuiniger dan houten kozijnen.
Een toelichting op de verschillende vormen van isolatie (vloer, dak, spouwmuur, gevel, glas) en een overzicht van de mogelijkheden binnen iedere vorm is te vinden op de website van Vereniging Eigen Huis (VEH), in diverse VEH e-books en op de website van Stichting Stimular waar ook een grove indicatie van de terugverdientijd wordt aangegeven.
Door het aanbrengen van isolatie worden kieren gedicht en wordt er minder goed geventileerd waardoor het vochtiger kan worden in het gebouw. Zorg daarom voor goede ventilatie.
Verduurzaming van het gebouw door aanpassen van het verwarmingssysteem
Het aanleggen van een nieuw verwarmingssysteem is afhankelijk van het gebouw en van de specifieke toepassing (functionele eisen). Schakel hiervoor altijd een deskundige in.
Subsidie
Voor verduurzamingsprojecten is het mogelijk subsidie te verkrijgen (voor advies) om het gebouw te verduurzamen en zo energieverbruik en CO2-uitstoot te verlagen. Voorbeelden:
Het Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed: een provinciaal programma waarin eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed ontzorgd worden door advies en ondersteuning op maat van een duurzaamheidscoach. De verduurzamingsmaatregelen zelf vallen buiten het programma, het gaat om het advies.
De Subsidieregeling Verduurzaming Mkb (SVM) die een vergoeding geeft voor de inhuur van een adviseur voor een energieadvies op maat en eventueel voor de uitvoering.
Ook zijn er regelingen waarbij de aanvrager fiscaal voordeel ontvangt, zoals de EIA (voor isolatie) en MIA\VAMIL (voor bijvoorbeeld een elektrische bakfiets of elektrische bestelauto). Kijk voor een overzicht van de maatregelen onder deze regelingen op de Milieu- en Energielijst 2024.
Praktijktips
- Zet de verwarming uit (op antivriesstand) en zet pas aan als daar behoefte aan is. In de praktijk blijkt minder (bij)verwarming nodig.
- Wees je bewust van je energieverbruik. Kijk naar je energiemeter en energierekening.
- Energie besparen blijft echter de meest milieuvriendelijke optie.