Een apotheek heeft te maken met banken, verzekeraars en pensioenfondsen die geld investeren of beleggen. Geld dat duurzaam wordt belegd zorgt voor minder milieuschade (en kan ook fiscaal voordelig zijn). In 2021 heeft de Europese Commissie een Europese Verordening afgegeven met betrekking tot informatieverstrekking over duurzaamheid in de financiële sector: de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De SFDR is van toepassing op alle financiële marktdeelnemers, waaronder banken, beleggingsondernemingen en pensioenfondsen. Bekijk hier meer informatie over duurzaam beleggen en de indeling in de SFDR.
Duurzame bank
Om inzicht te bieden waarop banken met geld omgaan hebben Oxfam Novib en onder andere Milieudefensie de EerlijkeBankwijzer geïnitieerd, een onderdeel van de EerlijkeGeldwijzer. De EerlijkeBankwijzer toont de beoordeling van een bank op aspecten zoals dierenwelzijn, klimaatverandering en mensenrechten. Kies voor een duurzame bank. Wisselen van bank kost tijd (geen quick win), maar kan een aanzienlijke CO2-besparing opleveren. Bekijk het 7-stappenplan voor het overstappen naar een duurzame bank.
Pensioenfondsen
Pensioenfondsen moeten ook voldoen aan de regels van de SFDR en aangeven in hoeverre de pensioenregelingen duurzaam zijn. Duurzame beleggers kunnen voor hun keuzes de Environmental, Social en Governance (ESG)-score gebruiken. De ESG-score is een cijfer voor de mate waarin een bedrijf duurzaam en verantwoord onderneemt. ESG-beleggen houdt nadrukkelijk rekening met de gevolgen van de bedrijfsvoering op milieu, mens en maatschappij naast het financiële rendement.
Apothekers en apotheekmedewerkers zijn aangesloten bij verschillende pensioenfondsen, waaronder de Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers (SPOA), het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) voor de UMC’s, het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) voor overige ziekenhuizen en het Pensioenfonds Medewerkers Apotheken (PMA). Op de Pensioenwijzer in de EerlijkeGeldwijzer staat een overzicht waarin het ABP en Pensioenfonds Zorg en Welzijn worden beoordeeld op verschillende thema’s, elk met een bijbehorende score en toelichting.
De pensioenfondsen PMA, SPOA, PFZW en ABP bieden op hun website informatie over hun beleggingen en ESG-beleid. De deelnemers worden bij een pensioenfonds vertegenwoordigd door een verantwoordingsorgaan. Dit verantwoordingsorgaan ziet er op toe dat het bestuur de belangen van alle deelnemers op een evenwichtige manier behartigt. Hierin heeft het een adviserende rol richting het bestuur over diverse onderwerpen. In de nieuwe pensioenwetgeving (2023) krijgt dit verantwoordingsorgaan ook adviesrecht op het gebied van ESG.
Een deelnemer van een pensioenfonds kan gevraagd (via een enquête) of ongevraagd reageren op het beleggingsbeleid; zo blijkt uit een enquête door SPOA dat een groot deel van de SPOA-deelnemers geen beleggingen in fossiele brandstoffen meer wil en gaat het fonds dit de komende jaren afbouwen.