Gepast voorschrijven

Opties

Apotheker en voorschrijver kunnen in F(T)TO-verband afspraken maken over het formularium en af te leveren hoeveelheden, bijvoorbeeld voor een kortere periode afleveren bij naderend levenseinde, bij geplande ziekenhuisafspraak en bij bijvoorbeeld acute pijn. Ook kunnen regionaal afspraken gemaakt worden tussen alle betrokken zorgverleners.
 

Door de medicatie zo goed mogelijk af te stemmen op de individuele patiënt, ontstaat er minder verspilling ten gevolge van voortijdig stoppen of wisselen van medicatie. Moet de dosering van de medicatie aangepast worden, kijk dan of dit overbrugd kan worden door de huidige medicatie bijv. te halveren (of verdubbelen), in plaats van het voorschrijven van een andere dosis.
 

Wees ook kritisch op het doorvoeren van wijzigingen in een GDV (medicatierol): maak afspraken met voorschrijvers om wijzigingen in de medicatierol zo veel mogelijk te laten ingaan bij de start van de nieuwe rol. Maak ook afspraken met ziekenhuizen en instellingen over communicatie rondom opname, in verband met het stopzetten van de medicatierol bij opname en weer starten van de rol bij ontslag.

Soms is medicatie niet langer nodig. Een medicatiebeoordeling heeft als doel het optimaliseren van de medicamenteuze behandeling; dit kan bij patiënten leiden tot het minderen of stoppen van geneesmiddelen en zo een bijdrage leveren aan het tegengaan van milieu-impact en verspilling. Met de STOP-START-NL criteria kunnen potentieel ongeschikte geneesmiddelen bij ouderen opgespoord worden. In het Informatorium Medicamentorum (IM) is bij de stofteksten van een aantal geneesmiddelgroepen in de rubriek ‘Dosering’ een subrubriek ‘Afbouwen en stoppen’ opgenomen.

Een medicatiebeoordeling draagt ook bij aan het goed gebruik van geneesmiddelen die een patiënt blijft doorgebruiken: de therapietrouw verbetert en dit leidt tot duurzamer gebruik van geneesmiddelen. Een medicatiebeoordeling valt echter vaak onder het eigen risico van de patiënt. De patiënt kan om financiële redenen afzien van zorg die juist zou kunnen ondersteunen in het gepast en goed gebruik van geneesmiddelen.

Pagina laatst bijgewerkt op 20 augustus 2024