Bij kwetsbare patiënten, patiënten die terzake wils(on)bekwaam zijn en bij patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden wordt er een extra inspanning van de voorschrijver of apotheker verwacht om de juiste medicatiegegevens te vergaren.
- Raadpleeg twee bronnen (2e bron-verificatie) op basis van risico-inschatting voor een goede medicatieverificatie: het LSP en de patiënt zelf. Blijft daarbij zo dicht mogelijk bij de patiënt zelf.
- Indien de patiënt niet zelf in staat is informatie te verstrekken: raadpleeg een andere bron. Vraag bijvoorbeeld of de patiënt een medicatieoverzicht of alle medicatieverpakkingen meebrengt. Of raadpleeg een (in)formele vertegenwoordiger, of de huisarts van de patiënt.
- Indien zorginstelling tijdens transitiefase nog niet beschikt over het LSP: raadpleeg een andere 2e bron naast de patiënt. Vraag bijvoorbeeld of de patiënt een medicatieoverzicht of alle medicatieverpakkingen meebrengt. Of raadpleeg een (in)formele vertegenwoordiger, of de huisarts van de patiënt.
-
Bespreek met de patiënt het belang van het delen van (nieuwe) gegevens met zijn zorgverleners en welke gegevens dat zijn. Bijvoorbeeld het gebruik van zelfzorgmiddelen, medicatie van een buitenlandse apotheek en/of alternatieve arts en hoe het gebruik van de medicatie gaat (zoals bijwerkingen). Maak op basis hiervan een risico inschatting.
-
Voor kwetsbare patiënten is extra inspanning nodig voor het vragen van toestemming en verificatie van medicatiegegevens, zie tabel 2 ‘Geïdentificeerde patiënten doelgroepen, extra inspanningen’ in dit document op samenvoormedicatieoverdracht.nl.
Voorbeelden risicovolle situaties bij medicatieoverdracht
De huidige praktijk brengt risicovolle situaties met zich mee. Bij het niet goed overdragen of begrijpen van medicatie instructies aan c.q. door patiënten bij wijzigingen in medicatie, maar ook als de patiënt niet goed situaties doorgeeft die impact kunnen hebben op veilig medicatiegebruik (zoals veranderingen in kinetiek, labwaarden of onderliggende aandoeningen) kunnen er risicovolle situaties ontstaan. Een aantal praktijkvoorbeelden met voorbeelden van tegenmaatregelen/actiepunten om het risico te beperken, is te raadplegen in tabel 5 ‘Praktijkvoorbeelden risicovolle situatie t.a.v. medicatieoverdracht naar patiënt en suggesties voor tegenmaatregelen’ in dit document op samenvoormedicatieoverdracht.nl.
Dit overzicht kunnen zorgverleners gebruiken om te bepalen of, en welke tegenmaatregelen/actiepunten relevant zijn:
- als extra inspanningen bij de informatieoverdracht naar de patiënt en volgende zorgverleners t.a.v. wijzigingen in medicatie en veranderingen in situatie.
- om de patiënt bewust te maken van hun eigen verantwoordelijkheid voor goed en veilig medicatiegebruik.