Bekijk hieronder de antwoorden op veelgestelde vragen over de Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).
Algemene informatie MFB's
Klassieke medicatiebewaking combineert twee gegevens: het voorgeschreven geneesmiddel met bijvoorbeeld andere medicatie, een overgevoeligheid of een contra-indicatie van de patiënt. MFB’s kunnen meerdere patiëntkenmerken en medicatie met elkaar combineren. Patiëntkenmerken die MFB’s kunnen meenemen, zijn onder andere leeftijd, gewicht, geslacht, aandoeningen en labwaarden. Ook kunnen MFB's controleren op ontbrekende medicatie. MFB’s hebben een aantal voordelen ten opzichte van klassieke medicatiebewaking:
- Afname van meldingen die niet relevant zijn voor de situatie van de patiënt.
- Meldingen met een specifieker advies dat beter past bij de situatie van de patiënt.
- Mogelijkheid om onderscheid te maken tussen eerste en tweede lijn.
- Herkenning van risico’s die door klassieke medicatiebewaking niet wordt gesignaleerd.
De G-Standaard bevat momenteel zo’n 7.000 MFB’s, waaronder de bewaking op interacties en contra-indicaties. Een deel van deze MFB’s is beschikbaar als verfijnde MFB’s, waarbij patiëntkenmerken zijn meegenomen en waardoor signaalreductie waarschijnlijk is. De bewaking op verminderde nierfunctie is volledig beschikbaar als verfijnde MFB. Daarnaast bevat de G-Standaard ook een aantal andere MFB’s, zoals laxantia bij opioïdgebruik, foliumzuur bij methotrexaatgebruik, osteoporoseprofylaxe en maagbescherming bij NSAID-gebruik.
Het moment van implementatie van MFB’s uit de G-Standaard in uw softwaresysteem is afhankelijk van uw softwareleverancier.
Met de softwareleveranciers is een basisset aan gegevens afgesproken die kan worden uitgevraagd in MFB’s. Z-Index spreekt met de softwareleveranciers af voor welke datum zij uiterlijk nieuwe gegevens implementeren. De ‘datum basisset’ is per gegeven te vinden in de bijlage bij de Implementatierichtlijn Bouwstenen definities en combinaties, op de website van Z-Index.
Een nieuwe versie (release genoemd) van de MFB wordt opgenomen als de flow van een MFB wijzigt. De oude release blijft actief als hierin een gegeven is opgenomen, waarvan de ‘datum basisset’ nog niet is bereikt. Het softwaresysteem kan zo terugvallen op de oude release, als de nieuwe release gegevens bevat die de softwareleverancier nog niet heeft geïmplementeerd.
Voor apothekers en huisartsen die gebruikmaken van de Pharmacom of Medicom, geldt dat de medicatiebewaking niet op de bestanden van de G-Standaard gebaseerd is, maar op de Pharmabase van Stichting Healthbase (SHB). Deze zorgverleners kunnen zich richten tot PharmaPartners en SHB voor meer informatie over de implementatie van MFB’s in het softwaresysteem.
Ja, voor de omzetting van de klassieke medicatiebewaking naar MFB’s geldt een overgangsperiode. Afstemming over veranderingen in de G-Standaard met softwareleveranciers vindt altijd plaats in de Werkgroep Techniek (een gremium van Z-Index). Sinds 2012 levert de G-Standaard MFB’s uit. Voor de klassieke bewaking op interacties, is met softwareleveranciers in maart 2017 afgesproken dat de klassieke bestanden per november 2020 komen te vervallen. De volgende stap is de uitfasering van de klassieke medicatiebewaking op contra-indicaties, inclusief verminderde nierfunctie. De klassieke contra-indicatie bestanden zullen per februari 2024 niet meer beschikbaar zijn in de G-Standaard.
Het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) van de KNMP ontwikkelt de MFB’s in de G-Standaard. Daarna beoordelen onafhankelijke, multidisciplinaire, thematische werkgroepen met praktijkdeskundigen (met onder andere openbaar apothekers, ziekenhuisapothekers, huisartsen, medisch specialisten en klinisch chemici) de MFB’s. Het GIC werkt op het gebied van technische haalbaarheid samen met Z-Index en de werkgroep Techniek.
De KNMP Werkgroep Interacties en MFB’s heeft bepaald hoe de interacties die acties behoeven, zijn te verfijnen zodat er minder onterechte signalen optreden.
Het omzetten van klassieke medicatiebewaking naar MFB’s kent twee fasen:
- Conversie: er vindt een omzetting plaats van alle bewakingen naar een MFB-structuur. Deze MFB’s zijn nog niet verder uitgebreid met patiëntkenmerken of andere bouwstenen. Deze MFB’s krijgen het releasenummer 1.
- Verfijning: een verfijning van een MFB is mogelijk door extra bouwstenen (bijvoorbeeld leeftijd, labwaarden, ontbrekende medicatie) toe te voegen. Dat zal niet bij alle bewakingen nodig zijn.
In de herziene ‘Richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ (2019) is een basisset medicatiegegevens afgesproken die beschikbaar moet zijn voor iedere zorgverlener die voorschrijft, ter hand stelt of toedient. Drie informatiestandaarden maken registratie en uitwisseling van deze basisset mogelijk: Medicatieproces, Lab2zorg en Condities & Overgevoeligheden (ICA). VWS werkt, samen met de KNMP, aan de regeling VIPP (Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional) Farmacie. In VIPP Farmacie ligt de focus op het implementeren en gebruiken van deze informatiestandaarden door apotheken. Binnen VIPP Farmacie is ook aandacht voor de verdere implementatie van MFB’s in de apotheekinformatiesystemen van openbaar apothekers.
Meer informatie over medicatieoverdracht en de uitwisseling van gegevensMFB’s maken gebruik van informatie die gestructureerd is vastgelegd. Steeds meer van deze gestructureerde informatiebouwstenen staan beschreven in informatiestandaarden. Binnen de ziekenhuizen is steeds meer aandacht voor het structureel registreren en uitwisselen van informatie (programma Registratie aan de bron). De G-Standaard MFB’s sluiten zoveel mogelijk aan bij de geldende informatiestandaarden,zoals de zorginformatiebouwstenen (zib’s), inclusief de zib’s van het Medicatieproces. Z-Index heeft implementatierichtlijnen beschikbaar gesteld voor softwareleveranciers. Deze beschrijven het kiezen van een geneesmiddel binnen het kader van het Medicatieproces, de activatie van de medicatiebewaking door de bouwstenen van het Medicatieproces en het gebruik van gegevens die in zib's zijn vastgelegd voor de medicatiebewaking (MFB's en doseringscontrole).
Naar de implementatierichtlijnen van Z-Index
Medicatieproces en Zorg Informatie Bouwstenen
Medicatieproces Productselectie
De KNMP werkt continu aan het verbeteren van de medicatiebewaking in de G-Standaard. De KNMP wil de MFB’s in de G-Standaard verder ontwikkelen door de resterende klassieke medicatiebewaking -waar mogelijk- om te zetten naar MFB’s, door MFB’s verder te verfijnen en door nieuwe MFB’s toe te voegen. De volgende klassieke medicatiebewaking is reeds beschikbaar in de MFB-structuur:
- Interacties: deze bewaking is alleen nog als MFB’s beschikbaar. Een deel van de interactie MFB’s is verfijnd.
- Verminderde nierfunctie: de medicatiebewaking op verminderde nierfunctie wordt zowel in de klassieke structuur als in de MFB-structuur uitgeleverd. Alle MFB's van verminderde nierfunctie zijn verfijnd en genereren een signaal op basis van de nierfunctiewaarde van de patiënt. Hierdoor zijn de signalen specifieker en worden onterechte signalen onderdrukt.
- Contra-indicaties: de bewakingen op contra-indicaties (incl. Farmacogenetica, Verkeersdeelname, Zwangerschap, Borstvoeding en Kinderwens) worden zowel in de klassieke structuur als in de MFB-structuur uitgeleverd. Deze bewakingen zijn nog niet verfijnd.
- Leeftijdsbewaking: deze bewaking is gedeeltelijk beschikbaar als MFB’s. De beschikbare MFB’s zijn verfijnd.
- Bijzondere kenmerken: deze bewaking is gedeeltelijk beschikbaar als MFB’s. De beschikbare MFB’s zijn verfijnd.
Diverse zorgschillen die openbaar apothekers gebruiken, bevatten ook MFB’s. Welke en hoeveel MFB’s dit zijn, is afhankelijk van de zorgschil. De MFB’s in deze zorgschillen werken niet op basis van de G-Standaard. De leveranciers van de zorgschillen bepalen de inhoud van de MFB’s. De KNMP, Alphega & Boots apotheek, BENU Apotheken, Pluriplus, Service Apotheek en NFZ stellen een landelijke set MFB's samen. De betrokken organisaties tekenden in 2016 een convenant, om sectorbreed regie en verantwoordelijkheid te nemen bij het uitwerken van MFB's. De MFB’s uit de landelijke set zijn raadpleegbaar via de KNMP Kennisbank.
Meer informatie over de landelijke set MFB'sEen trigger is het geneesmiddel dat ervoor zorgt dat de MFB gaat draaien. Dus het middel dat wordt voor- of aangeschreven. In sommige MFB’s zult u de term ‘trigger’ tegenkomen in de vragen waaruit een MFB is opgebouwd. Een voorbeeld is de interactie tussen geneesmiddelen met QT-verlengend potentieel. Als in een MFB naar andere medicatie wordt gevraagd, betreft dat meestal de actuele (of soms de gestopte) medicatie. Maar in sommige gevallen wordt in de MFB iets gevraagd over het middel dat de aanleiding was om de MFB te draaien. In dat geval wordt er in de vraag naar de ‘trigger’ gevraagd.
De MFB’s (zowel voor binnen als buiten het ziekenhuis) kunnen verfijningen bevatten met extra gegevens zoals leeftijd, labwaarden, indicaties, comedicatie, etc.
Indien nodig kunnen MFB’s verder toegespitst worden op toepassing binnen het ziekenhuis of buiten het ziekenhuis. De inhoudelijke werkgroepen van de KNMP beoordelen per MFB of dit nodig is. Bij de MFB’s waarbij er momenteel onderscheid is tussen binnen of buiten het ziekenhuis, betreft dit globaal de volgende situaties:
- MFB’s (met paden) voor binnen het ziekenhuis ondersteunen situaties waarbij lab- of meetwaarden routinematig of makkelijk worden bepaald, en houden rekening met situaties van het stoppen van bepaalde medicatie rondom operaties.
- MFB’s voor buiten het ziekenhuis betreft controle op chronische medicatie.
Wat betreft de doseringsbewaking (wordt bewaakt op de klassieke manier, niet via MFB’s) kunnen voor het ziekenhuis hogere doseergrenzen zijn opgenomen als uit de literatuur bekend is dat in de tweede lijn hogere doseringen toegepast worden voor een bepaalde indicatie. Onder Q algemeen vallen de doseringsgrenzen van alle indicaties (bij overlap is alleen de hoogste grens opgenomen), tenzij het te gevaarlijk is om standaard de doseergrenzen van alle indicaties mee te nemen, zoals bij methotrexaat.
Overzicht van veranderingen MFB's
De KNMP is actief bezig met het analyseren van feedback op de nierfunctie-MFB’s. Het GIC heeft een aantal inventariserende gesprekken gevoerd om te bepalen op welke manier de nierfunctie-MFB’s verbeterd kunnen worden om nog meer aan te sluiten bij de praktijk. Uit de feedback blijkt bijvoorbeeld dat sommige signalen als onnodig worden ervaren. De uitkomst van de analyse wordt voorgelegd aan de multidisciplinaire werkgroep Verminderde Nierfunctie & Dialyse. Naar verwachting zullen de betreffende MFB’s in de zomer van 2024 worden gewijzigd.
Update: het eerste deel van de gewijzigde MFB’s wordt uitgeleverd met de G-Standaard van augustus 2024. Het tweede deel zal beschikbaar zijn in de G-Standaard van september 2024, met mogelijk uitloop naar oktober. Zie het artikel op PW.nl voor meer informatie.
Indien uw softwaresysteem gebruikmaakt van de medicatiebewaking in de G-Standaard, kunt u merken dat sommige onnodige meldingen zijn verdwenen. Ook kunnen meldingen een specifieker advies tonen dan voorheen. De verandering van klassieke medicatiebewaking naar MFB’s gebeurt ‘onder de motorkap’ van uw softwaresysteem. Tijdens de receptverwerking blijven er, zoals u gewend bent, meldingen verschijnen op het scherm. Hoe deze meldingen eruit zien, is afhankelijk van uw softwareleverancier.
De G-Standaard bevat meer MFB’s dan alleen de interacties. Indien uw softwaresysteem ook andere MFB’s heeft geïmplementeerd, kunt u ook andersoortige meldingen zien. Bijvoorbeeld meldingen over osteoporoseprofylaxe, maagbescherming of laxantia bij opioïdgebruik.
Ja, dit is mogelijk. De G-Standaard bevat ongeveer 153 interacties die een ‘periode na staken’ kennen. Op deze interacties vindt na de stopdatum gedurende een bepaalde periode nog bewaking plaats, bijvoorbeeld bij de combinatie van MAO-remmers met serotonerge antidepressiva.
Daarnaast ontstaat met de implementatie van Medicatieproces versie 9 ook de mogelijkheid om medicatiebewaking te activeren op andere momenten dan bij de verstrekking van een geneesmiddel. Voorbeelden zijn het activeren van medicatiebewaking bij het stoppen of aanpassen van een geneesmiddel in de medicatieafspraak.
Om de afhandeling van een medicatiebewakingssignaal vast te leggen, is het Zorgregistratie Systeem (ZRS) ontwikkeld. Er is een koppeling tussen het ZRS en de medicatiebewaking in de G-Standaard. Hierdoor is het mogelijk bij het betreffende medicatiebewakingssignaal direct de bijbehorende ZRS-afhandeling te tonen en vast te leggen. Vele medicatiebewakingsteksten zijn voorzien van een ZRS-koppeling, waaronder een groot deel van de interacties. Een groot deel van de apotheekinformatiesystemen gebruikt het ZRS. De softwaresystemen van de ziekenhuizen gebruiken het ZRS momenteel niet. Het uitwisselen van vastgelegde afhandelingen is op dit moment niet mogelijk.
Ja. De G-Standaard levert de volledige historie (actuele en oude releases) van een MFB uit. Oude releases worden echter niet onderhouden. De softwareleverancier besluit welke release van een MFB zij uitleveren/implementeren voor hun eindgebruikers. Idealiter is dit de MFB met het hoogste releasenummer.
De verandering van klassieke medicatiebewaking naar MFB’s gebeurt ‘onder de motorkap’ van uw softwaresysteem. Elke MFB in de G-Standaard start met een procesreden. Een procesreden is de aanleiding voor een softwaresysteem om de MFB te ‘draaien’. Voorbeelden van procesredenen zijn:
- Medicatiebewaking bij artikelselectie/dosering: deze procesreden geeft een moment in het voorschrijf/aanschrijfproces aan. Voor MFB’s met deze procesreden geldt dat er, tijdens de receptverwerking zoals u gewend bent, meldingen verschijnen op het scherm.
- Controle x-aantal dagen na voor-/aanschrijven: deze MFB’s worden een aantal dagen na het voor-/aanschrijven van de medicatie automatisch doorlopen, bijvoorbeeld om te controleren op aanwezigheid van de aangevraagde labwaarden.
- Search/review: deze MFB’s zijn te gebruiken voor een medicatiereview van één patiënt of om een MFB over een gehele patiëntenpopulatie te draaien.
Hoe de MFB’s uw werkprocessen ondersteunen, welke MFB’s verschijnen op signaallijsten/werklijsten, wie de MFB’s ziet en welke instellingen u zelf kunt beheren, is afhankelijk van uw softwaresysteem. De KNMP adviseert daarom om uw wensen te bespreken met uw softwaresysteem en/of gebruikersvereniging.
Software MFB's
Alle softwaresystemen die medicatiebewaking op basis van de G-Standaard uitleveren, zullen in principe de nieuwe MFB-structuur ondersteunen. De KNMP adviseert om bij uw softwareleverancier na te gaan of de huidige versie van uw softwaresysteem kan werken met de MFB-structuur. Indien de huidige versie van uw softwaresysteem MFB’s niet ondersteunt, kan een terugvertaling naar de klassieke bewaking plaats vinden. U profiteert dan niet van de verfijning van de medicatiebewaking.
Voor apothekers en huisartsen die gebruik maken van Pharmacom of Medicom, geldt dat de medicatiebewaking niet op de bestanden van de G-Standaard gebaseerd is, maar op de Pharmabase van Stichting Healthbase (SHB). Deze zorgverleners kunnen zich richten tot PharmaPartners en SHB.
De KNMP adviseert om bij uw softwareleverancier na te gaan of de huidige versie van uw softwaresysteem kan werken met de MFB-structuur. Verder heeft Z-Index een aantal casus beschreven ten behoeve van de softwareleveranciers die MFB’s implementeren. Deze hebben als doel inzichtelijk te maken of het doorlopen van de MFB's de juiste actie oplevert. Deze casus zijn te gebruiken om uw softwaresysteem te testen.
Z-index casus MFB'sMFB’s maken gebruik van nieuwe gegevenssoorten (zoals labwaarden), die door softwareleveranciers geïmplementeerd dienen te zijn voordat de MFB’s met dit soort gegevens in de praktijk gebruikt kunnen worden. Om de ontwikkeling van MFB’s en de implementatie in de systemen zoveel mogelijk op elkaar te laten aansluiten, zijn de volgende afspraken gemaakt met softwareleveranciers:
- Er is een set van gegevens (bouwstenen) afgesproken die in MFB’s toegepast kunnen worden en die implementeerbaar zijn door softwarehuizen. Deze set van gegevens is in een technische beschrijving te vinden in de Implementatierichtlijn 'MFB's Bouwstenen definities en combinatiesm' van Z-Index.
- Indien bij de doorontwikkeling van MFB’s blijkt er gegevens uitgevraagd moeten worden die buiten deze set vallen, wordt een traject gestart waarbij in nauw overleg met de softwarehuizen de bouwstenen voor het uitvragen van zo’n gegeven worden ontwikkeld. Deze afspraken worden gemaakt in de Werkgroep Techniek van Z-Index.
Dit verschilt per softwareleverancier. Het kan zijn dat deze automatisch worden omgezet, het kan ook zijn dat u een nieuwere versie van uw softwarepakket moet gebruiken. De KNMP adviseert om dit bij uw softwareleverancier na te gaan.
De mate waarin u MFB’s kunt aanpassen, is afhankelijk van uw softwareleverancier. De KNMP adviseert om dit bij uw softwareleverancier na te gaan en uw wensen te bespreken.
Dit is afhankelijk van uw softwareleverancier. De KNMP adviseert om dit bij uw softwareleverancier na te gaan en uw wensen te bespreken.
De G-Standaard levert de volledige historie (actuele en oude releases) van een MFB uit. De softwareleverancier besluit welke release(s) van een MFB zij uitleveren/implementeren voor hun eindgebruikers. Idealiter is dit de MFB met het hoogste releasenummer. Of en hoe u kunt inzien met welke release u werkt, hangt af van uw softwareleverancier.
Dit is afhankelijk van uw softwareleverancier.
Hier zijn geen richtlijnen voor. Idealiter implementeert de softwareleverancier de hoogste release van een MFB. Voor een specifieke planning, verwijzen wij u door naar uw softwareleverancier.
De KNMP stelt alle signaalteksten op. Deze zullen dus hetzelfde zijn voor gebruikers van de G-Standaard. Het kan wel zijn dat de signalen op verschillende manieren in uw systeem verschijnen. Dit is afhankelijk van de softwareleverancier.
Informatievoorziening MFB's
Op de KNMP Kennisbank zijn alle G-Standaard MFB’s te raadplegen. Per MFB is een stroomschema, achtergrondinformatie en risicoanalyse te raadplegen. Het stroomschema is clickable: bij het klikken op een actie verschijnt het volledige afhandelingsadvies. Het stroomschema is ook te vergroten door bovenaan de pagina te klikken op ‘Toon volledig plaatje’. Door onder het plaatje te klikken op ‘Toon alle acties’ verschijnt een overzicht met alle afhandelings-adviezen uit het stroomschema. Via de interactie-MFB’s zijn ook, indien beschikbaar, de interactiefolders te raadplegen.
De G-Standaard MFB’s zijn te vinden onder Medicatiebewaking > Medische Farmaceutische Beslisregels. Wil je weten waar je MFB's kunt vinden op de KNMP Kennisbank? Bekijk dan onderstaande video.
Lees hier meer over waar de interacties zich bevindenDe KNMP Kennisbank geeft momenteel alleen de laatste release weer. De KNMP werkt aan het beschikbaar stellen van oude releases via de KNMP Kennisbank.
Op de KNMP Kennisbank zijn alle interactie-MFB’s te raadplegen, inclusief de interactiefolders. Per MFB is een stroomschema, achtergrondinformatie en risicoanalyse te raadplegen. De interactie-MFB’s verwijzen, net als de klassieke interacties, naar de interactiefolders. De interactiefolders zijn ook onder ‘Patiëntenvoorlichting’ te vinden.
Naar de interactiefoldersPer MFB is een risicoanalyse beschikbaar op de KNMP Kennisbank. De risicoanalyse is te vinden onder het kopje ‘Documenten’ bij de betreffende MFB. In de risicoanalyse zijn onder andere een overzicht van relevante literatuur en de overwegingen van de multidisciplinaire werkgroep opgenomen.
De risicoanalyses van de interacties zijn nu als risicoanalyse bij de MFB beschikbaar. De koppeling tussen de pdf en de interactie werd gelegd op basis van het interactienummer in de documentnaam. De documentnaam is gewijzigd naar het MFB-nummer waardoor ze nu (uitsluitend) bij de MFB’s beschikbaar zijn. Overigens staat het oude interactienummer nog wel in de pdf genoemd.
Op de KNMP Kennisbank is een vertaaltabel beschikbaar die de nieuwe MFB-nummers linkt aan de oude interactienummers. Dit betreft de interactienummers van de laatste maand waarin de interacties nog in de G-Standaard zijn uitgeleverd (oktober 2020).
Naar de tabelDe interacties zijn alleen nog te vinden onder Medicatiebewaking > Medische Farmaceutische Beslisregels > Interacties. De relevante informatie over de interacties blijft te raadplegen via de KNMP Kennisbank. Zo vindt u per interactie een stroomschema, achtergrondinformatie en risicoanalyse. Indien deze beschikbaar zijn, dan zijn via de interactie-MFB’s ook de interactiefolders te raadplegen.
Het testen van instellingen in het apotheekinformatiesysteem is beschreven in het KNMP-voorschrift Basisinstellingen AIS. De KNMP heeft dit document geactualiseerd zodat het ook te gebruiken is voor het testen van instellingen in systemen die MFB’s hebben geïmplementeerd.
Verder heeft Z-Index een aantal casussen beschreven ten behoeve van de softwareleveranciers die MFB’s implementeren. Deze casussen hebben als doel het inzichtelijk maken of het doorlopen van de MFB's tot de juiste actie als uitkomst leidt.
Z-index casus MFB'sDe implementatierichtlijnen Medisch Farmaceutische Beslisregels (Structuur en Bouwstenen) van Z-Index beschrijven de wenselijke implementatie van de MFB-bestanden in de software voor de openbare apotheek, voorschrijver en ziekenhuisapotheek. Z-Index stelt samen met de Werkgroep Techniek de implementatierichtlijn vast en actualiseert deze indien nodig.
Z-index Implementatierichtlijn MFB'sOp de KNMP Kennisbank is een overzicht beschikbaar met de verfijnde interactie MFB’s. Het overzicht toont welke verfijnde MFB’s er zijn op het moment dat de klassieke bestanden zijn afgeschaft (november 2020). Dit overzicht wordt niet geactualiseerd.
Overzicht verfijnde interactie MFB's Vragen of problemen MFB's
U kunt uw suggestie aanleveren bij de GIC helpdesk via gic@knmp.nl. De KNMP verzamelt alle suggesties, beoordeelt deze op technische haalbaarheid en wetenschappelijke onderbouwing. Afhankelijk van de gestelde prioriteiten legt de KNMP deze voor aan een multidisciplinaire werkgroep.
In 2021 worden geen nieuwe MFB’s ontwikkeld, maar zal de focus liggen op het oplossen van knelpunten die met de implementatie van MFB’s aan het licht zijn gekomen. Hiermee wil de KNMP een stabiele fundering leggen om in de toekomst de G-Standaard MFB’s verder uit te breiden. De KNMP werkt nauw samen met softwareleveranciers en eindgebruikers om de knelpunten op te lossen. Wel zullen nieuwe interacties en overige klassieke medicatiebewakingen worden beoordeeld.
Heeft u een andere vraag of wilt u een probleem melden over:
- Implementatie, functionaliteiten en instellingen: neem contact op met de leverancier van uw softwaresysteem.
- Technische structuur van de G-Standaard of de implementatierichtlijn voor softwareleveranciers: neem contact op met Z-Index via info@z-index.nl of 070 3737400. Indien u per email een vraag stelt, gelieve duidelijk het onderwerp met steekwoorden in de onderwerpregel te vermelden. Zo kan de KNMP u zo snel mogelijk van een antwoord voorzien.
- Inhoud en onderbouwing van MFB’s: neem contact op met de GIC helpdesk via gic@knmp.nl of 070 3737377. De helpdesk is telefonisch te bereiken tussen 10.30 en 17.00 uur. Indien u per email een vraag stelt, gelieve duidelijk het onderwerp met steekwoorden in de onderwerpregel te vermelden. Zo kan de KNMP u zo snel mogelijk van een antwoord voorzien.
- Suggesties voor nieuwe MFB’s of verbeteringen aan bestaande MFB’s: u kunt uw suggestie aanleveren bij de GIC helpdesk via gic@knmp.nl. De KNMP beoordeelt uw suggesties op technische haalbaarheid en op wetenschappelijke onderbouwing. Afhankelijk van de gestelde prioriteiten legt de KNMP deze voor aan een multidisciplinaire werkgroep.