Patiënten krijgen bariatrische ingrepen in de ziekenhuizen waarmee obesitasklinieken samenwerken. Daarom start de medicatieoverdracht vanuit het ziekenhuis. Hieronder ziet u in welke Nederlandse ziekenhuizen bariatrische ingrepen plaatsvinden. De gegevens van de ziekenhuizen en klinieken vindt u door te klikken op de kaart. Zorgverleners kunnen hierdoor makkelijker de samenwerking met elkaar opzoeken en afspraken maken over medicatieoverdracht en goede farmaceutische zorg.
De contra-indicatie Bariatrische chirurgie kan via verschillende wegen in het AIS komen. Bijvoorbeeld via het Actueel Medicatie Overzicht (AMO), via de patiënt die het zelf meldt (registratie door apotheker) of via het Landelijk Schakelpunt (LSP), via registratie door bijvoorbeeld de poliklinische apotheker of huisarts. Met medicatieproces 9.0 zal in de toekomst de registratie in het EVS/HiX van het ziekenhuis ook gedeeld worden via het LSP.
Pilot ‘overdracht contra-indicatie bariatrische chirurgie naar de apotheek’
De KNMP voert in samenwerking met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) en Haaglanden MC een pilot uit om bariatrische chirurgiepatiënten in beeld te brengen bij de openbare apotheek. De overdracht van patiëntgegevens vanuit de NOK’s en ziekenhuizen naar de apotheek is namelijk cruciaal voor goede medicatiebegeleiding.
Registratie CI ‘Bariatrische Chirurgie’ en toestemming LSP
Apothekers in de Poliklinische Apotheek Zuyderland in Heerlen registreren de contra-indicatie (CI) ‘Bariatrische Chirurgie’, zodra patiënten in het Zuyderland Medisch Centrum een operatie ondergaan in de vorm van een Gastric Bypass of Gastric Sleeve. Hierdoor is de CI ‘Bariatrische Chirurgie’ (1355) beschikbaar via het LSP en dus ook direct zichtbaar in het patiëntendossier bij alle apotheken waar de patiënt toestemming gegeven heeft voor de uitwisseling van medicatiegegevens. Daarmee vindt meteen medicatiebewaking plaats op deze CI in de afleverende apotheek.
Van de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) ontvangt de Poliklinische Apotheek Zuyderland via een beveiligde e-mailverbinding periodiek de door de patiënt ondertekende toestemmingformulieren met daarop de datum van de operatie. De poliklinische apotheek registreert deze op patiëntniveau als CI ‘Bariatrische Chirurgie’ in het AIS met als ingangsdatum de dag van de operatie. Diezelfde formulieren worden ook gebruikt voor vastlegging van de CI ‘Bariatrische Chirurgie’ in het Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS). Uiteindelijk worden deze ingevulde en verwerkte toestemmingsformulieren in het AIS en ZIS bewaard via het inscannen in het AIS bij de betreffende patiënt.
Apothekers leggen op deze wijze optimaal de CI ‘Bariatrische Chirurgie’ vast, waardoor zowel in de eerste als tweede lijn medicatiebewaking plaatsvindt bij patiënten na bariatrische chirurgie.
Voor meer informatie kunt u rechtstreeks contact opnemen met de heer J.A. (Hans) Cremers, poliklinisch apotheker bij het Zuyderland MC via h.cremers@zuyderland.nl.
- VZVZ Toestemmingformulier NOK/Zuyderland.pdf Downloaden