De KNMP ondersteunt de leden bij de ambities en uitdagingen van regionalisering door een toolkit beschikbaar te stellen. De toolkit bestaat uit materialen die zowel door de KNMP en regionale apothekersorganisaties zijn ontwikkeld.
Hieronder staan de materialen per onderwerp gerangschikt. De tookit wordt regelmatig aangevuld en geactualiseerd. Bij vragen over de materialen in deze toolkit kunnen leden contact opnemen met programmamanager Rolf Latour via regionalisering@knmp.nl.
Organisatievorming regionale apothekersorganisatie
- Toolkit Goed bestuur Downloaden
Opleiding en training
In het kader van versterking van de structurele samenwerking in de regio, organiseert de KNMP de volgende opleiding en trainingen:
Opleiding tot kaderapotheker
Een tweejarige KNMP-opleiding tot kaderapotheker voor openbaar apothekers om zich verder te specialiseren op inhoudelijk gebied en een stevige spilfunctie te vervullen in de regio.
Leergang voor bestuurders van regionale apothekersorganisaties
Een vierdaagse leergang voor apothekers met bestuurlijke taken in een regionale apothekersorganisatie, of inkomende bestuursleden. Belangstellenden voor de leergang kunnen een mail sturen naar r.latour@knmp.nl.
Handreiking regionale samenwerking
In de handreiking ‘Regionale samenwerking in het licht van de Mededingingswet’ komt aan de orde waar apothekers rekening mee moeten houden wanneer zij in regionaal verband de onderlinge samenwerking en de samenwerking met andere partijen vormgeven.
De handreiking bevat informatie over het mededingingskader bij het maken van afspraken, de contractering daarvan en de rol van de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM). Ook is opgenomen wanneer samenwerking wel en niet is toegestaan. Apothekers kunnen op basis hiervan hun regionale samenwerking (verder) vormgeven, rekening houdend met de juridische mogelijkheden en beperkingen.
ROAZ-coördinatoren (Acute Zorg)
De Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZ) hebben de taak om in hun regio de continuïteit van de acute zorg te borgen. Zij werken daarbij samen met GGD GHOR Nederland.
Apothekers nemen deel aan de ROAZ-overleggen: de RAOZ-coördinatoren. Ook heeft iedere regionale apothekersorganisatie een contactpersoon. De ROAZ-coördinatoren informeren deze contactpersonen en de KNMP over de inhoud en afspraken uit het ROAZ-overleg.
Handreiking ‘Verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg’
De handreiking bevat belangrijke randvoorwaarden voor het bieden van goede zorg bij samenwerking. De KNMP heeft meegewerkt aan de handreiking om de apotheker als zorgverlener te ondersteunen bij de samenwerkingen met andere zorgverleners.
Multidisciplinaire richtlijnen
De KNMP is betrokken bij de totstandkoming van vele multidisciplinaire richtlijnen, zorgstandaarden en samenwerkingsafspraken over onderwerpen die voor apothekers van belang zijn.
Veilige principes als handvatten voor samenwerkingsafspraken
Het verbeteren van medicatieveiligheid in de care vraagt om samenwerking van alle schakels in de keten: apotheker, cliënt, arts, zorgmedewerker en zorgorganisatie. De ‘Veilige principes verder in praktijk’ beschrijft wie waar in de care verantwoordelijk voor is en ondersteunt u en andere partijen om afspraken te maken over een veilig medicatieproces.
LESA’s
De Landelijke Eerstelijns SamenwerkingsAfspraak (LESA’s) zijn landelijke samenwerkingsafspraken tussen huisartsen en andere zorgverleners in de eerste lijn. Een LESA beoogt dat de betrokken zorgverleners optimale zorg bieden op het juiste moment, afgestemd op de behoefte van de patiënt, waarbij de continuïteit in de zorg gewaarborgd is.
Een LESA wordt ontwikkeld door een werkgroep van deskundige vertegenwoordigers namens de betrokken beroepsgroepen. De LESA geeft voor het betreffende onderwerp suggesties voor regionaal overleg tussen de zorgverleners. Aan de hand van deze suggesties kunnen de betrokkenen werkafspraken formuleren die voor de patiënt leiden tot herkenbaar, eenduidig beleid en continuïteit in de zorg.
- Landelijke Standaard Keten Antistolling Downloaden
Communicatie
Ten aanzien van de interne en externe communicatie van regionale apothekersorganisaties zijn de volgende tools voor handen:
- Een online community voor regionale bestuurders in het land. Hier delen de regionale organisaties en de KNMP onderling informatie en ervaringen uit.
- De zorg-app Siilo voor onderling contact in de regio.