Naast ouderdom of chronische aandoeningen hebben ook geneesmiddelen invloed op de temperatuurregulatie van het lichaam. Ouderen, (chronisch) zieken, kleine kinderen en mensen met overgewicht kunnen daarom meer last krijgen van hitte. Bespreek bij (langdurige) hitte het onderwerp binnen het apotheekteam en besteed er in gesprekken met patiënten aandacht aan.
Verminderde temperatuurregulatie
Nationaal Hitteplan
Als er een kans is dat de temperatuur overdag 4 dagen of langer boven de 27°C komt, treedt het Nationaal Hitteplan in werking. Het ministerie van VWS heeft dit plan op laten stellen zodat verschillende organisaties - apothekers, artsen, GGD’s - het publiek waarschuwen voor aanhoudende hitte en informeren met tips.
Extra zorg bij risicopatiënten
Risicopatiënten dienen bij aanhoudende (langdurige) hitte te worden besproken met andere zorgverleners. In overleg met de (huis)arts is tijdelijke aanpassing van de dosering wellicht wenselijk. Ook kunnen afspraken gemaakt worden over extra begeleiding van een patiënt door apotheek, huisarts, thuiszorg en mantelzorg. Extra zorg is nodig voor patiënten die zelfstandig wonen en waarbij zorg door mantelzorg of thuiszorg beperkt is.
Hitte en medicijnen op Apotheek.nl
Bij hitte is het belangrijk veel te drinken (minstens 2 liter vocht) en de koelte op te zoeken. Verder is het belangrijk af en toe iets zouts te eten of te drinken en geen alcohol te gebruiken. Belangrijke tips over medicijnen bij hitte zijn te vinden op Apotheek.nl/hitte. U kunt patiënten hiernaar verwijzen.