De Wetenschappelijke Sectie Openbaar apothekers (WSO) verankert het vak van openbaar apotheker in de zorg door zich in te zetten voor Ontwikkeling, Opleiding, Ondersteuning en Onderzoek.
De WSO is verantwoordelijk voor de aard en het niveau van de huidige en toekomstige beroepsuitoefening in de openbare farmacie. Daartoe levert het WSO-bestuur een bijdrage aan de beleidsvorming over de vakinhoud en geeft richting aan de ontwikkeling van het beroep.
Binnen de sectie WSO vormen openbaar apothekers gezamenlijk het apothekersvak. Ze helpen elkaar om de nieuwste ontwikkelingen in praktijk te brengen en dragen daarvan de waarde uit naar andere zorgverleners, patiënten en de politiek.
Werkzaamheden
De WSO onderscheidt een aantal hoofddossiers. Deze worden bij de start van een nieuwe WSO -bestuurder op basis van interesses herverdeeld. Gezien de huidige samenstelling van het WSO-bestuur en de ontwikkeling van het beroep is affiniteit met één of meerdere van de volgende onderwerpen een wens: kwaliteit van zorg en auditing, digitale ondersteuning van farmaceutische zorg en artificiële intelligentie.
Algemeen profiel
Voor elke lid geldt het volgende algemene profiel:
- Apotheker, bij voorkeur een openbaar apotheker en lid van de KNMP;
- Toont zich betrokken bij de visie en heeft affiniteit met de doelstellingen van de vereniging;
- Kennis van de zorgsector, de farmaceutische patiëntenzorg en de farmacie;
- Wil zich inspannen voor het beroepsbelang van openbaar apothekers;
- Is voldoende beschikbaar en bereikbaar om de taak te vervullen.
Competenties
Je beschikt over:
- Visie: samen met andere WSO- bestuursleden in hoofdlijnen de richting aangeven waarin de organisatie en haar omgeving zich bewegen; de doelstellingen voor het langetermijnbeleid formuleren;
- Strategisch inzicht: zich bewust zijn van het landelijke politiek-beleidsmatig krachtenveld van de KNMP en WSO;
- Analytisch vermogen: vraagstukken, probleemstellingen en conflicten doorzien en met toepasbare maatregelen komen;
- Besluitvaardigheid;
- Teamgeest: als lid van het team collegiaal kunnen optreden met behoud van kritisch vermogen;
- Communicatieve vaardigheden, waaronder goed kunnen argumenteren en empathisch kunnen luisteren.
Ten slotte is het fijn als je leden en stakeholders kunt inspireren voor te bereiken doelen.
Ook kandidaten die zich niet in alle profiel- en competentiekenmerken herkennen, worden nadrukkelijk uitgenodigd om te solliciteren.
Wat bieden wij?
We bieden een boeiende bestuursfunctie in een veranderende zorgomgeving. De functie betreft gemiddeld 4 uur per week (1 x per maand fysiek overleg, 1 x per maand online overleg en activiteiten gerelateerd aan de eigen dossiers en de KNMP -als vereniging). Je ontvangt hiervoor een marktconforme vergoeding.
Plaats in de KNMP
Leden van het WSO-bestuur worden door het KNMP-bestuur benoemd. Een KNMP-bestuurslid is voorzitter van het WSO-bestuur.
Samenstelling en benoeming
Het reglement van de WSO geeft aan dat het sectiebestuur bestaat uit WSO-leden (omschreven in de Statuten van de KNMP) en dat meer dan de helft van deze leden openbaar apotheker dient te zijn. Op dit moment is meer dan de helft van het WSO-bestuur openbaar apotheker.
De bestuurders worden voor drie jaar benoemd en zijn eenmaal herbenoembaar. Met het oog op de continuïteit wordt een rooster van aftreden opgesteld. Een ambtelijk secretaris ondersteunt de WSO.