Door het uitvoeren van een medicatiebeoordeling optimaliseren apothekers met de (huis)arts de farmacotherapie van de patiënt en verminderen zij de mogelijke risico’s van polyfarmacie. De richtlijnen rond medicatiebeoordelingen zijn hierbij leidend. Daarnaast zijn er aanvullende adviezen over bijvoorbeeld de samenwerking met de (huis)arts en patiëntselectie.
KNMP-richtlijn Medicatiebeoordeling
In de KNMP-richtlijn Medicatiebeoordeling staan aanbevelingen voor de farmaceutische zorgverlening bij een MBO. De richtlijn gaat in op de taken die de apotheker heeft bij deze zorg. Door het uitvoeren van een medicatiebeoordeling optimaliseren apothekers met de arts de farmacotherapie van de patiënt en verminderen zij de mogelijke risico’s van polyfarmacie.
Achtergrondinformatie
Frequentie medicatiebeoordeling
De multidisciplinaire richtlijn Polyfarmacie bij ouderen geeft aan dat minimaal 1 keer per jaar een medicatiebeoordeling moet plaatsvinden. De KNMP-richtlijn Medicatiebeoordeling vult hierop aan dat de frequentie afhangt van de stabiliteit van de situatie van de patiënt. Bij een verandering van deze situatie, bijvoorbeeld bij een nieuwe aandoening of een ziekenhuisopname, kan een nieuwe medicatiebeoordeling zinvol zijn. Apothekers beoordelen op basis van hun professionaliteit de frequentie van medicatiebeoordelingen.
Multidisciplinaire richtlijn 'Polyfarmacie bij ouderen'
De multidisciplinaire richtlijn ‘Polyfarmacie bij ouderen’ bevat belangrijke aanbevelingen en is leidend voor het verlenen van deze zorg. Bij de multidisciplinaire richtlijn is een stappenplan opgenomen voor het uitvoeren van een medicatiebeoordeling: de STRIP-methode.