Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) zijn een belangrijk instrument om optimale zorg voor de individuele patiënt te leveren. Dit is nodig omdat er steeds meer ouderen met meerdere aandoeningen zijn die veel geneesmiddelen gebruiken. MFB’s combineren meerdere patiëntkenmerken, zoals: leeftijd, geslacht, aandoeningen en contra-indicaties.
Inhoud
Presentatie MFB's voor apotheekteams
De KNMP stelt een presentatie beschikbaar over Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) voor apotheekteams en huisartsenteams. Apothekers kunnen deze gebruiken in een bespreking met hun team, of in een FTO. De presentatie gaat onder meer in op de veranderingen van medicatiebewaking per 1 februari 2024. Vanaf dat moment vervalt de klassieke bewaking op contra-indicaties (CI’s) in de G-Standaard. De bewaking op CI’s en interacties vindt dan nog uitsluitend plaats via MFB’s.
MFB's op de KNMP Kennisbank
Wil je weten waar je MFB's kunt vinden op de KNMP Kennisbank? Bekijk dan deze video. Suzan Gipmans, apotheker bij het Geneesmiddel Informatie Centrum, geeft tips die je helpen om snel de juiste MFB of het overzicht van MFB’s te vinden op de KNMP Kennisbank.
Veelgestelde vragen MFB's
Klassieke medicatiebewaking combineert twee gegevens: het voorgeschreven geneesmiddel met bijvoorbeeld andere medicatie, een overgevoeligheid of een contra-indicatie van de patiënt. MFB’s kunnen meerdere patiëntkenmerken en medicatie met elkaar combineren. Patiëntkenmerken die MFB’s kunnen meenemen, zijn onder andere leeftijd, gewicht, geslacht, aandoeningen en labwaarden. Ook kunnen MFB's controleren op ontbrekende medicatie. MFB’s hebben een aantal voordelen ten opzichte van klassieke medicatiebewaking:
- Afname van meldingen die niet relevant zijn voor de situatie van de patiënt.
- Meldingen met een specifieker advies dat beter past bij de situatie van de patiënt.
- Mogelijkheid om onderscheid te maken tussen eerste en tweede lijn.
- Herkenning van risico’s die door klassieke medicatiebewaking niet wordt gesignaleerd.
De G-Standaard bevat momenteel zo’n 7.000 MFB’s, waaronder de bewaking op interacties en contra-indicaties. Een deel van deze MFB’s is beschikbaar als verfijnde MFB’s, waarbij patiëntkenmerken zijn meegenomen en waardoor signaalreductie waarschijnlijk is. De bewaking op verminderde nierfunctie is volledig beschikbaar als verfijnde MFB. Daarnaast bevat de G-Standaard ook een aantal andere MFB’s, zoals laxantia bij opioïdgebruik, foliumzuur bij methotrexaatgebruik, osteoporoseprofylaxe en maagbescherming bij NSAID-gebruik.
Het moment van implementatie van MFB’s uit de G-Standaard in uw softwaresysteem is afhankelijk van uw softwareleverancier.
Met de softwareleveranciers is een basisset aan gegevens afgesproken die kan worden uitgevraagd in MFB’s. Z-Index spreekt met de softwareleveranciers af voor welke datum zij uiterlijk nieuwe gegevens implementeren. De ‘datum basisset’ is per gegeven te vinden in de bijlage bij de Implementatierichtlijn Bouwstenen definities en combinaties, op de website van Z-Index.
Een nieuwe versie (release genoemd) van de MFB wordt opgenomen als de flow van een MFB wijzigt. De oude release blijft actief als hierin een gegeven is opgenomen, waarvan de ‘datum basisset’ nog niet is bereikt. Het softwaresysteem kan zo terugvallen op de oude release, als de nieuwe release gegevens bevat die de softwareleverancier nog niet heeft geïmplementeerd.
Voor apothekers en huisartsen die gebruikmaken van de Pharmacom of Medicom, geldt dat de medicatiebewaking niet op de bestanden van de G-Standaard gebaseerd is, maar op de Pharmabase van Stichting Healthbase (SHB). Deze zorgverleners kunnen zich richten tot PharmaPartners en SHB voor meer informatie over de implementatie van MFB’s in het softwaresysteem.
Video MFB's in de G-Standaard
Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s) in de G-Standaard zijn een vernieuwde versie van medicatiebewaking, die naast de huidige medicatiebewaking wordt uitgeleverd. In een beslisregel kunnen meer en andere patiëntkenmerken worden betrokken dan in de huidige, klassieke medicatiebewaking.