Deze toolkit biedt apothekers handvatten bij het verduurzamen van de apotheek: het gebouw, de inrichting, de praktijkvoering en de (farmaceutische) zorg. Met als doel het leveren van kwalitatief hoogwaardige zorg met de minste belasting voor mens en milieu, door het reduceren van energieverbruik, grondstofverbruik, CO2-uitstoot, watergebruik en watervervuiling. De toolkit wordt regelmatig aangevuld met nieuwe onderwerpen.
Zorg en milieu
Duurzame zorg
Apothekers dragen bij aan duurzame zorg door verspilling van geneesmiddelen te voorkomen, en door de voorschrijver waar mogelijk te adviseren in de keuze voor de minst milieubelastende medicatie, en dit gezamenlijk in beleid vast te leggen.
Praktijkvoering
Hierbij gaat het om duurzame keuzes in de organisatie van apotheek en apotheekprocessen. Denk aan mobiliteit, afval, databeheer, inkoop en voorraadbeheer, maar ook aan de keuze van duurzame financiële partners (bijvoorbeeld een ‘groene’ bank).
Praktijkinrichting
Bij de inrichting van een apotheek is aandacht nodig voor de impact op het milieu. Dat begint met slimme keuzes voor apparatuur, verlichting en meubilair. Belangrijke overwegingen zijn het verminderen van energieverbruik en het hergebruiken van materialen. Maar ook het kiezen van een product waarvan de productie minder vervuilend en het transport minder belastend is.
Praktijkgebouw
Het verduurzamen van het gebouw wordt vaak gecombineerd met een renovatie of met nieuwbouw. Maar ook daarbuiten is het mogelijk verduurzaming door te voeren. De meeste winst is logischerwijs te behalen bij het verduurzamen van oudere gebouwen.
Tip of voorbeeld delen?
Apothekers kunnen hier praktijkvoorbeelden of tips omtrent duurzaamheid delen voor de Toolkit Groene Apotheek. Deze tips worden vervolgens in de toolkit of op andere KNMP-kanalen gedeeld. Op deze manier inspireren apothekers elkaar om meer te gaan verduurzamen.